In de Kieswet staat wie mag stemmen bij de verkiezingen. Dit heet actief kiesrecht. Stemmen is niet verplicht. Sommige mensen mogen niet stemmen.

Voorwaarden om te mogen stemmen

U mag stemmen voor de verkiezingen voor de leden van het Europees Parlement als u aan de volgende voorwaarden voldoet:

  • U bent 18 jaar of ouder;
  • U woont in een Nederlandse gemeente;
  • U bent niet uitgesloten van het kiesrecht;
  • U hebt de Nederlandse nationaliteit, óf de nationaliteit van een andere lidstaat van de Europese Unie

Meer informatie over wie er mag stemmen bij de verkiezingen leest u op de website van de Kiesraad(externe link).

Ik heb een mentor, bewindvoerder of sta onder curatele. Mag ik dan nog zelf stemmen?

Het kiesrecht is een persoonlijk recht dat alleen voor de kiezer is. U mag dus zelf stemmen, ook al is iemand anders uw wettelijke vertegenwoordiger. Als u niet zelf naar het stembureau kunt of wilt komen, beslist u zelf of u iemand wilt machtigen.

Kiesrecht voor mensen met een verstandelijke beperking

Ook mensen met een verstandelijke beperking hebben kiesrecht. Zij moeten zelfstandig hun stem uit kunnen brengen. Kiezers met een lichamelijke beperking mogen voor praktische hulp iemand meenemen in het stemhokje. Kijk op de website van Rijksoverheid voor meer informatie over Kiezers met beperking(externe link).

Uitgesloten van kiesrecht

Een rechter kan bij bepaalde misdaden een gevangene uitsluiten van het kiesrecht(externe link). Dit is een bijzondere maatregel bij de opgelegde straf. Deze maatregel wordt niet vaak opgelegd. Mensen die zijn uitgesloten van het kiesrecht ontvangen als er een verkiezing is geen stempassen van hun gemeente. 

Gevangenen of mensen in een huis van bewaring zijn dus niet automatisch uitgesloten van het stemrecht. Zij kunnen alleen meestal niet zelf naar een stembureau, tenzij ze daar apart verlof voor krijgen. Daarom kunnen zij alleen hun stem uitbrengen door iemand anders te laten stemmen (volmacht). Dit is geregeld in de Kieswet.