De gemeente stimuleert iedereen om de regenpijpen af te koppelen. Het schone regenwater komt dan niet meer in het vuilwater-riool terecht. Het riool raakt daardoor minder snel vol. Hiermee voorkomen we wateroverlast. Het afkoppelen van de regenpijpen aan de straatkant doet de gemeente gratis. Dit doen we als we bij u in de straat het riool vervangen, en u dit afkoppelen wilt. Maar met de overige regenpijpen kunt u zelf al aan de slag. Regenwater opvangen is altijd goed. Het is immers schoon water. Dit kunnen we prima in de bodem laten wegzakken.

Wat kunt u zelf doen?

U kunt wachten tot het riool in uw straat aan vervanging toe is. Maar u kunt ook zelf uw regenpijpen al afkoppelen. Laat het water bijvoorbeeld tussen uw planten weglopen. Of zet er een regenton onder. Lees hier hoe het afkoppelen van uw regenpijp aan de straatkant gaat als de gemeente het doet. Of kijk bij de veelgestelde vragen over het afkoppelen. 

Gaat u serieus met uw tuin, oprit of terras aan de slag? Er zijn allerlei mooie en slimme oplossingen om het regenwater zelf te gebruiken. Kijk hiervoor bij Watervriendelijke tuin. Hier vindt u allerlei praktische tips om regenwater op te vangen. U verbetert hiermee uw eigen leefomgeving en het voorkomt wateroverlast.

Wat doet de gemeente?

Regenpijpen afkoppelen

Om zoveel mogelijk schoon regenwater op te vangen, koppelt de gemeente uw regenpijp aan de straatkant af. Het water loopt dan naar het tweede (schone) regenwater-riool. Dit doen we gratis. Maar alleen als we bij u in de straat het riool vervangen, en als u dit wilt. Hierover ontvangt u dan post. Veel inwoners, scholen, bedrijven en organisaties lieten hun regenpijp al afkoppelen!

Tweede riool voor regenwater

Als de gemeente het oude riool in een wijk vervangt, leggen we er een tweede riool naast: het regenwater-riool. Dit schone water hoeven we niet meer te zuiveren. We houden dit schone water vast en kunnen het goed hergebruiken, bijvoorbeeld bij droogte. Bovendien wordt het vuilwater-riool bij zware regenbuien minder belast. Daarmee voorkomen we wateroverlast en eventuele schade.

Tips en meer informatie

Wilt u meer weten over dit onderwerp? En het risico op schade door wateroverlast voorkomen? Kijk dan verder op een van de volgende websites:

Heeft u nog vragen?

Neem dan contact op met de gemeente. En vraag naar het team Civiele Werken.
Telefoon: 14 035
E-mail: gemeente@huizen.nl