In het stookseizoen, van oktober tot maart, gaat de verwarming weer aan. Meer gasverbruik betekent meer uitstoot van CO2. Ook is het niet prettig voor de portemonnee. Een gemiddeld huishouden betaalt jaarlijks meer dan duizend euro aan gas om het huis te verwarmen. Wilt u besparen op uw gasverbruik? Wilt u comfortabel wonen én duurzamer leven? De meeste winst behaalt u in het stookseizoen. Het Duurzaam Bouwloket, het energieloket van de gemeente Huizen, geeft drie tips.

1. Waterzijdig inregelen cv-systeem

Waterzijdig inregelen is het in balans brengen van de cv-installatie. Het zorgt ervoor dat het warme water op een efficiënte manier over de radiatoren wordt verdeeld. Deze maatregel is nog erg onbekend en het overgrote deel van de cv-installaties is nog niet goed ingeregeld.

Het gevolg van een slecht ingeregeld systeem is dat sommige radiatoren traag of nauwelijks opgewarmd worden. Hierdoor krijgt u onnodig een hoog gasverbruik en slecht comfort in bepaalde ruimtes. Het waterzijdig inregelen kunt u door een installateur laten uitvoeren.

Voor het waterzijdig inregelen kunt u gebruik maken van de subsidieregeling eenvoudige maatregelen

2. Verwarm alleen de kamer waarin u zit of werkt

Sluit alle tussendeuren en verwarm alleen de kamer(s) waar u voornamelijk bent. Het is overbodig om de garage of een zolderkamer (die gebruikt wordt als opbergruimte) te verwarmen.

3. Graadje lager

Zet de thermostaat een graadje lager. Dat scheelt circa 6 procent CO2-uitstoot per jaar. Op uw energierekening scheelt dat al gauw zo’n 70 euro. Daarbij is het ook aan te raden om de thermostaat nog eens 2 à 3 graden lager te zetten in de nacht en als u buitenshuis gaat. Hiermee bespaart u circa 150 euro op jaarbasis.

 

Subsidies

  • Met de subsidieregeling woningisolatie kunnen huiseigenaren maximaal duizend euro terugkrijgen. Het gaat dan om diverse isolatiemaatregelen, zoals vloerisolatie, dakisolatie en isolerend glas.
  • Er is ook een subsidieregeling voor kleinere, eenvoudige maatregelen zoals ledverlichting, radiatorfolie, of een waterbesparende douchekop. Met de subsidieregeling eenvoudige maatregelen kunnen huiseigenaren maximaal 90 euro terugkrijgen.

Heeft u geen investeringsbudget maar wit u toch aan de slag, dan kunt u gebruik maken van een landelijke energiebespaarlening. Meer informatie hierover vindt u op www.duurzaambouwloket.nl/subsidiecheck.

Duurzaam Bouwloket

Wilt u meer informatie over energiebesparing? Ga naar www.duurzaambouwloket.nl en kies voor de gemeente Huizen. Hier kunt u ook een stappenplan invullen waar een onafhankelijke advies voor uw woning uitrolt.

Huisbezoek

U kunt ook een gratis huisbezoek aanvragen bij HuizenDuurzaam, de lokale energiecoöperatie. Een van de energiecoaches komt bij u langs en kijkt met u naar de mogelijkheden voor uw woning. Met die onafhankelijke informatie kunt u de voor- en nadelen van mogelijke maatregelen (en het kostenplaatje) tegen elkaar afwegen. Via HuizenDuurzaam vraagt u eenvoudig een huisbezoek aan. Vrijblijvend en gratis.