Home > Gemeenteraad > Vergaderingen > Bijwonen van een vergadering

Bijwonen van een vergadering

Zowel commissievergaderingen als raadsvergaderingen zijn openbaar. U mag deze vergaderingen dus bijwonen. De enige uitzondering hierop is een eventueel besloten vergadering. Tijdens een besloten vergadering wordt informatie besproken die nog niet openbaar, dus geheim is. De gemeenteraad zelf besluit of informatie geheim is en moet blijven. 
 

Openbaar

 
Omdat de vergaderingen openbaar zijn, hoeft u zich niet aan te melden om een vergadering te kunnen bijwonen. Raadsvergaderingen vinden altijd plaats in de raadszaal, u mag hier gewoon op de tribune plaatsnemen. De commissievergaderingen zijn over het algemeen in een commissiekamer. U kunt hier plaatsnemen op de stoelen aan de zijkanten. Bij een grote opkomst worden commissievergaderingen ook wel eens verplaatst naar de raadszaal. 

Gast van de raad

Wilt u meer weten over de gemeenteraad en zien hoe een raadsvergadering in z’n werk gaat? Geef u dan op als ‘Gast van de raad’. U wordt dan op de avond van een raadsvergadering ontvangen door de griffier en/of raadsadviseur. Zij zullen u het verloop van de avond uitleggen en vertellen wat u kunt verwachten. En natuurlijk kunt u al uw vragen stellen over de gemeenteraad en de gemeentepolitiek.
 
U kunt zich aanmelden bij de griffie als u een raadsvergadering wilt bijwonen als 'gast van de raad'.