Jessica Nieweg (25), zelf fanatiek op de atletiekbaan, geeft op zaterdagochtend korfbaltraining aan zowel jonge als oudere mensen met een beperking bij KV Huizen. Hoewel haar beide ouders vroeger gekorfbald hebben, heeft ze zelf nooit aan korfbal gedacht. Zeven jaar geleden is ze met een vriendin, die stage liep in het speciaal onderwijs, meegegaan naar een training van een leerling. 

"Op zaterdagochtend gingen we naar de training kijken en raakten aan de praat met de trainers. Hij vroeg of we het leuk vonden om een keer training te komen geven. En van het een kwam het ander. Vanaf dat moment hebben we bijna elke zaterdagochtend training gegeven aan het zogeheten G-team. Zonder enige ervaring ben ik hier aan begonnen, maar ik doe het met heel veel plezier. Ik geef onder andere samen training met Cees, hij heeft mijn moeder ook nog getraind. Het G-team is 16 jaar geleden opgericht en sommige spelers zitten al meer dan 10 jaar in het team. Zelf haal ik hier veel energie uit, de uitjes en trainingen zijn namelijk altijd erg gezellig!

KV Huizen is een fijne club. Het is een club waar er sprake is van een dorpsgevoel. Generatie op generatie wordt deze sport gespeeld. Ouders spelen korfbal en kinderen treden in hun voetsporen. Op een positieve manier is het binnen de club ons kent ons.

Ik vind het fijn om vrijwilligerswerk bij deze club te doen. Je voelt je echt gewaardeerd. Met name door de spelers, die zijn elke week enthousiast om je weer te zien. Vinden het leuk om je te vertellen over hun werk of over sport zoals over Max Verstappen en Feyenoord. Na de training drinken we altijd met elkaar en kletsen we. Ook organiseren we vaak leuke uitjes, zoals bowlen, dobbelen met Sinterklaas of een karaokeavond. Ze zijn blij met zowel de trainingen als de uitjes. Het liefst mist geen enkele speler een training of uitje. Op die manier investeren we meer tijd om een teamgevoel te creëren. 
De andere trainers maken het training geven ook leuk. Je doet het samen en probeert samen de spelers iets te leren.

Het blijft natuurlijk wel vrijwilligerswerk. Je moet er tijd voor vrij willen maken. Soms heb je niet zoveel zin of wil je liever uitslapen op zaterdagochtend. Toch maakt het enthousiasme van de groep het dat je training gaat geven. Als we geen training kunnen geven, dan is het altijd mogelijk om een keer over te slaan. Ik haal veel energie uit de trainingen. Maar in het begin kostte het ook veel energie. Zelf had ik niet eerder korfbal gespeeld, laat staan training gegeven. Ook is het een doelgroep waar je je aandacht bij moet houden.  

Ik doe dit nu meer dan 7 jaar en nog steeds met veel plezier. Wel komt er een moment voor mij, maar ook voor de andere trainers, dat het niet meer mogelijk is om training te geven. Dan hoop ik dat er andere trainers zijn die enthousiast zijn en dit team training willen geven. We hebben een groot team, maar hopen daarnaast ook zeker nog te groeien. Tot slot is het belangrijk vanuit de club dat er geld beschikbaar blijft om leuke uitjes te organiseren naast de trainingen. Zodat we de huidige leden blijven binden aan korfbal en zij hopelijk anderen enthousiasmeren ook lid te worden."