Bladruimen en kolkenreiniging

De gemeente is verantwoordelijk voor het opruimen van bladeren op openbare wegen. Blad dat in het openbare groen ligt heeft geen prioriteit.

Particulieren en bedrijven

De gemeente verwijdert alleen het blad van de openbare weg en dus niet van particuliere terreinen. Dat is uw eigen verantwoordelijkheid. U kunt het blad uit eigen tuin, in de hoeveelheid van 1m³ per 14 dagen, gratis afvoeren naar het scheidingsstation van de GAD aan de Ambachtsweg te Huizen.

Wanneer?

In november start de gemeente met bladruimen. Dit wordt per buurt gedaan. Elke maandag wordt via Twitter en Facebook een update gegeven in welke buurt(en) er die week gewerkt wordt. Om efficiënt te kunnen werken wordt er bij meldingen over blad enkel actie ondernomen indien het in het belang van de verkeersveiligheid is. U kunt ook helpen, door indien mogelijk uw auto ergens anders te parkeren als u ziet dat we in uw straat aan het werk zijn.

Een goede voedingsbodem

Het is niet altijd nodig om het blad uit uw tuin te verzamelen en te verwijderen. Vooral in bostuinen kan het blad gewoon tussen de beplanting blijven liggen. Het vormt een goede voedingsbodem voor uw tuin door een natuurlijk composteringsproces. Ook kunt u zelf het blad composteren. Blad biedt een voedselbron en ook schuilgelegenheid aan bijvoorbeeld egels. 

Door het composteren van blad helpt u mee aan het verminderen van de afvalberg in Nederland en de verbetering van ons leefmilieu.

Kolkenreiniging

De kolken in de straten worden éénmaal per jaar gereinigd. Dit gebeurt na het opruimen van het blad.

Melden

Als er na de uitvoeringsperiode nog blad ligt in uw straat, of als kolken verstopt zijn (bij zware regenval een uur nadat de regen is gestopt), dan verzoeken wij u een Melding openbare ruimte te maken.