Holocaustmonument Levenslicht te zien: Kerkstraat 2 (16-01-2020)

Op 27 januari 2020 is het vijfenzeventig jaar geleden dat concentratie- en vernietigingskamp Auschwitz werd bevrijd. Om stil te staan bij de Holocaustslachtoffers uit Huizen, is van 22 januari tot in elk geval 2 februari het tijdelijke Holocaustmonument Levenslicht te zien in het gebouw van het voormalig postkantoor, Kerkstraat 2. 

Start activiteiten 75 jaar vrijheid

Dit monument maakt deel uit van een landelijk project van het Nationaal Comité 4 en 5 mei waaraan meer dan 150 Nederlandse gemeenten deelnemen. Zo staat Nederland gezamenlijk stil bij de verschrikkingen van de Holocaust. De onthulling van dit monument is tevens de start van de activiteiten in Huizen rondom 75 jaar vrijheid die tot medio mei duren. 

Inspiratie monument

Zowel in de Joodse herdenkingstraditie als in de Roma- en Sinti-cultuur zijn stenen belangrijk. Kunstenaar Daan Roosegaarde en zijn team hebben deze traditie als inspiratie gebruikt. Met in totaal 104.000 lichtgevende stenen - gelijk aan het aantal slachtoffers uit Nederland - staat het kunstwerk symbool voor de impact van de Holocaust. De stenen zijn verdeeld over de verschillende gemeenten waar Joden, Roma en Sinti woonden en hun leven leefden; soms al generaties lang. Dat geldt ook voor Huizen, waar in de oorlog brede steun werd gegeven aan Joodse onderduikers. 

Ademhaling in licht

Om de paar seconden zie je de stenen oplichten en weer uitdoven, als een ademhaling in licht. Daarmee symboliseren ze het leven dat in de gemeente gemist wordt. Door stil te staan bij het gemis van deze Huizers bij Levenslicht blijft de herinnering aan de slachtoffers levend. 

Levenslicht bovenaanzicht - Credits Marco de Swart

Foto: Levenslicht bovenaanzicht - Marco de Swart