Wandelnetwerk Gooi & Vecht in beweging (06-06-2019)

Dit najaar opent de regio Gooi & Vechtstreek officieel het Wandelnetwerk Gooi & Vecht. Deze zomer kunt u al gebruik maken van het wandelnetwerk in onze regio met ruim 475 kilometer aan bewegwijzerde wandelpaden. Er zijn wandelaars die graag verkennend rond willen wandelen, maar als u een vaste route wilt volgen dan zijn er ruim 1200 routepalen en meer dan 40 informatieborden neergezet.

Het wandelnetwerk is een initiatief van de samenwerkende gemeenten, de provincie Noord-Holland en terreinbeheerders in de regio Gooi en Vechtstreek en is bedoeld voor iedereen die van wandelen houdt. Het netwerk biedt vele mogelijkheden voor gezonde, sportieve en mooie wandelingen en combineert op een uniforme wijze bestaande en nieuwe routes door onze unieke natuurgebieden, dorpen, steden en het landelijk gebied vol cultuurhistorie. Waarom een wandelnetwerk in de regio Gooi en Vechtstreek? Graag neemt de regio Gooi en Vechtstreek u mee in het proces naar de realisatie van het Wandelnetwerk Gooi & Vecht. Het netwerk dat momenteel in uitvoering is, sluit aan bij het wandelnetwerk in de rest van de provincie Noord-Holland en bij het wandelnetwerk in de provincie Utrecht. De regio is een gebied bij uitstek voor wandelaars, maar het ontbreekt aan een aaneensluitend wandelnetwerk dat op een uniforme wijze voorzien is van bewegwijzering.

Hoe werkt het wandelnetwerk?

Het netwerk koppelt korte en langere ‘ommetjes’ aan elkaar. Alle routes zijn in twee richtingen bewegwijzerd met gekleurde pijlen en keuzepuntnummers.
Startpunten bieden parkeergelegenheid, soms openbaar vervoer en horeca. Je kunt er kiezen uit minimaal twee gekleurde rondwandelingen.
Gekleurde pijlen geven de richting aan. U vindt ze op lantaarn-/verkeerspalen of routepaaltjes.
Keuzepunten zijn genummerd (01-99). U kunt hier eenvoudig overstappen van het ene op het andere ommetje en zelf uw route bepalen.
Verbindingsroutes zijn met grijze pijlen aangeduid.
Doorgaande routes als LAW’s (Lange-Afstand-Wandelpaden), Streekpaden en het provinciale Noord-Hollandpad zijn in de bewegwijzering opgenomen met hun eigen markering.
Boerenlandpaden en andere onverharde paden zijn onderdeel van het wandelnetwerk. Stevige wandelschoenen zijn hier aanbevolen! En houdt u ook rekening met het vee in de weilanden.
Honden zijn aangelijnd toegestaan, tenzij anders vermeld.

Dit wandelnetwerk is een initiatief van Regio Gooi en Vechtstreek. De aanleg van dit wandelnetwerk is mede mogelijk gemaakt door Provincie Noord-Holland. De coördinatie van het beheer en onderhoud van de bewegwijzering is in handen van Regio Gooi en Vechtstreek. Kijk voor alle startpunten, interessante themaroutes en een routeplanner op www.routesingooivecht.nl en/of www.wandelnetwerknoordholland.nl. Bovendien kunt u een gratis route-app downloaden in de Apple Store of Google Playstore. Voor alle toeristisch-recreatieve informatie, kijk op: www.vvvgooivecht.nl.

Projectsamenwerking

Binnen het project wordt met diverse partijen samengewerkt, zoals de regiogemeenten, Goois Natuurreservaat, Natuurmonumenten, Recreatie Noord-Holland, provincie Noord-Holland en Regio Gooi en Vechtstreek. Gezamenlijk wordt eraan gewerkt om nog deze zomer een mooi wandelnetwerk voor al onze inwoners, recreanten en bezoekers te realiseren.

Keuze voor biocomposiet bewegwijzering

We doen het nét even anders met de bewegwijzering in ons gebied. In lijn van de huidige maatschappelijke ontwikkelingen (denk aan het klimaatakkoord), heeft de regio Gooi en Vechtstreek gekozen voor bewegwijzering die 100 procent recyclebaar is. De routepalen zijn gemaakt van biohars, kalk en riet uit onze eigen regio. Regio Gooi en Vechtstreek is pionier op het gebied van deze nieuwe vorm van bewegwijzering. Zoals dat vaak gaat bij nieuwe ontwikkelingen, hebben ook wij te maken met onvoorziene omstandigheden. Gelukkig worden wij daar door onze gebruikers op gewezen, zodat we zo adequaat mogelijk hierop kunnen reageren.

Meldingen en overige vragen

Net zoals de ouderwetse paddenstoelen van 100 jaar geleden, staat ook de ‘look and feel’ van deze routepalen ter discussie. Helaas worden de routepalen op meerdere locaties, met name in de buitengebieden, moedwillig vernield. Dit veroorzaakt aanzienlijke vertraging bij de uitrol van netwerk en brengt vele extra kosten met zich mee om alle schade te herstellen. Komt u een paal tegen die vernield is? Of heeft u nog andere vragen? U kunt dit melden via info@regiogv.nl.

Wandelen in Gooi & Vecht

Zodra het Wandelnetwerk Gooi & Vecht compleet is, wordt vanuit Toerisme Gooi & Vecht brede bekendheid gegeven aan het nieuwe wandelnetwerk, zodat bewoners en bezoekers volop kunnen genieten van de mooie regionale wandelroutes. Voor meer toeristisch-recreatieve informatie: www.vvvgooivecht.nl.