Weinig incidenten tijdens de jaarwisseling in Huizen (07-01-2019)

De jaarwisseling 2018-2019 in Huizen is zonder veel incidenten verlopen. De intensieve voorbereiding en samenwerking met de politie, gemeentelijke boa’s en ingehuurde toezichthouders, jongerenwerk en buurtcoaches van Versa Welzijn, winkeliers en bewoners heeft geholpen.

Feiten en cijfers

De schade aan gemeentelijke en particuliere eigendommen is deze jaarwisseling beperkt gebleven.

Er zijn, voor zover nu bekend, 4 lichtarmaturen beschadigd, 1 bushokje, een kliko van de GAD en een flink aantal verkeersborden vernield.  De brandweer rukte tijdens de jaarwisseling twee keer uit. Er is op diverse plaatsen wat schade aan het wegdek. Schade aan gemeentelijke gebouwen zoals scholen en buurthuizen is er niet. Daarnaast is er ook geen schade bij de sportaccommodaties. Er waren weinig incidenten (in totaal 16), geen aanhoudingen en geen gewonden. De gemeente schat dat het totale (gemeentelijke) schadebedrag maximaal rond de 6000 euro ligt. Vorig jaar was dat ook 6000 euro. Het doel van de gemeente is om de schade te beperken tot maximaal 10.000 euro en dat doel is bereikt.

Brandstichting

Bij een huis aan de Vlie is een vuurpijl door het raam geschoten. Er is lichte materiele schade. In de nacht van 30 op 31 december vatten twee auto’s vlam.

Vuurwerkoverlast

Om middernacht was er flink wat vuurwerk te zien; er was deze jaarwisseling relatief weinig vuurwerkoverlast.

Wel was er in de dagen vóór de jaarwisseling al sprake van het nodige geknal. De naleving van de wettelijke afsteektijden (van 18.00 uur op 31 december tot 02.00 uur op 1 januari) blijft een belangrijk punt van aandacht.

Bij het vuurwerkmeldpunt Huizen zijn er dit jaar iets meer meldingen ontvangen dan de voorgaande jaarwisseling. Dit jaar waren dat er 693 en vorig jaar 682 meldingen. Het gaat om meldingen die ontvangen zijn in november en december. Hierbij heeft 95% aangegeven voorstander te zijn van vuurwerkvrije zones. Wat opvalt vergeleken met de laatste twee jaar, is dat er meer overlast lijkt te zijn in week 52 in plaats van week 53. Terugkijkend was het een jaarwisseling met weinig vuurwerkoverlast. De ingezette aanpak rondom vuurwerkoverlast heeft effect gehad.

Vuurwerkvrije Zones

De vuurwerkvrije zones in winkelcentrum Oostermeent en winkel-scholencomplex Holleblok waren wederom succesvol. Bewoners en winkeliers meldden dat het erg rustig is geweest. Er is geen schade. Ook in de andere winkelcentra, Kostmand en het Oude Dorp is er geen schade.