Er zijn meer mensen in ons land die vrijwilligerswerk doen dan je misschien denkt. Ruim 7 miljoen mensen staan voor elkaar klaar. Op heel verschillende manieren: met een vlotte babbel, luisterend oor, talent voor techniek of een sterke arm voor een boodschappentas. Van één keer jezelf challengen tot veel meer en van in je buurt tot ver daarbuiten. 

Wat je ook doet, impact maak je met vrijwilligerswerk sowieso. En daarmee maken we samen Nederland. Met 7 miljoen sterke handen, ogen, oren en hartjes. Dit jaar is het jaar van de vrijwilliger en daarom zetten we de in de nieuwsbrief een vrijwilliger in het zonnetje. 

Maatschappelijke Stage werd vrijwilligerswerk voor Juliette Henselijn

Door Charlotte Tupang

Iedere zaterdagochtend is Juliette Henselijn (18) te vinden bij Boccia vereniging ’t Gooi in sporthal De Baat. Boccia is een paralympische sport en speciaal bedoeld voor iedereen met een motorische beperking. 

“Ik ben hier terecht gekomen door mijn Maatschappelijke Stage.  In 4 VWO kwam ik tijdens een stage markt op school in gesprek met begeleider Lianne Bakker. Zij prees het zo geweldig aan dat dit mij meteen aansprak. Ik had mijn stage al afgerond, maar door haar verhaal wilde ik het er gewoon bij doen. Sindsdien ben ik hier vrijwilliger”.

“Ik ben hier elke zaterdag van 09.30 tot 11.30 uur. Ik ruim de ballen op, geef begeleiding en tips over de tactiek en ik ben scheidsrechter. Gezelligheid, samen spelen en plezier hebben is gewoon wat wij hier doen. Ik kan het niet anders verwoorden”.

Het was voor Juliette een hele nieuwe ervaring. “Ik vond de sport wel grappig, want hoe vaak zie je nou jeu de boules voor jongeren? En het feit dat het mensen zijn met een motorische beperking, daagt toch op een zekere manier uit.  Ik had ook geen ervaring met jongeren in een rolstoel. Ik moest daar in het begin wel erg aan wennen. Je weet niet precies waar de grens ligt, wanneer je iemand wel of niet moet helpen. Inmiddels kent iedereen elkaar persoonlijk en gaat het een stuk makkelijker. Nu weet ik wanneer ik iemand kan helpen; dan rol ik iemand gewoon vooruit als ik weet dat diegene dat zelf niet kan”. 

“De reden dat ik hier na mijn stage ben gebleven is omdat het maar een paar uurtjes zijn. Het voelt niet als een hele investering”. Doordeweeks gaat Juliette naar school en in de avonden werkt ze in een ijssalon. “Op zaterdagochtend zou ik anders toch maar in bed liggen en uitslapen. Dan ben ik liever hier!”. 
Juliette start met een opleiding Tandheelkunde. “Boccia is voor nu mijn vrijwilligerswerk, maar Het lijkt me super leuk om in de toekomst binnen mijn vakgebied iets te kunnen betekenen voor deze doelgroep”.