De traditionele veldverlichting van de voetbalverenigingen HSV De Zuidvogels en s.v. Huizen is in januari vervangen door led-armaturen. Een flinke klus, waar een uitgebreid voorbereidingstraject tussen gemeente en voetbalverenigingen aan vooraf ging. Deze verbetering draagt bij aan de verdere verduurzaming van de sportaccommodaties en levert de clubs een forse besparing op hun stroomkosten op.

De subsidieregeling

In 2018 besloot de gemeenteraad om subsidie te verlenen aan sportverenigingen voor de vervanging van led-armaturen als de terugverdientijd voor verenigingen na aftrek van de landelijke BOSA-subsidie langer is dan 10 jaar. Deze regeling is destijds tot stand gekomen in overleg met het Sportplatform Huizen en de sportverenigingen. Met de gemeentelijke subsidie kan de terugverdientijd worden teruggebracht tot 8 jaar. Ook HSV De Zuidvogels en s.v. Huizen hebben gebruik gemaakt van deze subsidieregeling.

Samenwerking tussen verenigingen en gemeente

Zowel de gemeente als beide voetbalclubs zijn blij met de goede samenwerking. Wethouder Roland Boom (Sport): “Sport draait om samenwerken. Hier hebben we buiten de lijnen van het veld ons gezamenlijke doel weten te bereiken. Dit is een mooie investering in een duurzame toekomst.” 

‘Mes snijdt aan twee kanten’

Wethouder Bert Rebel (Milieu en Duurzaamheid) benadrukt dat duurzaamheid en betaalbaarheid hier hand-in-hand gaan. “Het fors lagere energieverbruik is niet alleen goed voor het milieu, ook verdient deze investering zich uiteindelijk vanzelf terug. Het mes snijdt dus aan twee kanten.”

‘Besparen op energierekening’

Pieter Reijneker, voorzitter van HSV De Zuidvogels: “Wij zijn blij dat we met de ondersteuning van de gemeente Huizen de stap hebben kunnen maken van halogeen naar ledverlichting in onze lichtmasten. We gaan hiermee behoorlijk besparen op onze energierekening en dat is -zeker in deze tijden- erg welkom. Daarnaast wordt de verbruikte energie nu niet meer voor een groot deel omgezet in warmte om die oude halogeenlampen heen. Niemand heeft er iets aan als we de lucht gaan verwarmen: het is weggegooide energie. Het gaat tenslotte om het licht! We zijn de gemeente Huizen dankbaar voor de geboden kans en onze leden waren dan ook unaniem in de beslissing te investeren in de LED lampen. Duurzaam voorwaarts!”

‘Gezamenlijk traject’

Gert van der Roest, voorzitter van Stichting Taatje (s.v. Huizen): “Al enige tijd bestonden binnen onze vereniging plannen om de traditionele verlichting te vervangen door ledlampen. Als gebruikers van het zelfde sportpark leek het ons goed om bij deze plannen ook onze buren van De Zuidvogels te betrekken. In het gezamenlijke traject waarbij de verenigingen werden ondersteund door de gemeente Huizen werden in december de handtekeningen onder het contract voor de vervanging van de lampen gezet. Het resultaat is inmiddels op het sportpark te zien. Met deze stap hebben wij met behulp van onze leden, sponsors en de gemeente Huizen een bijdrage kunnen leveren aan verduurzaming van het sportpark.“
 

Tenslotte

Ook de beide tennisverenigingen (HLTC De Kuil en TV Huizen) hebben hun sportparken verduurzaamd met onder andere LED-verlichting, evenals als Skiclub Wolfskamer Wintersport, Base- en Softbalvereniging De Zuidvogels en de Huizer Hockey Club. Atletiekvereniging Zuidwal is van plan om haar traditionele baanverlichting in de loop van dit jaar te vervangen door LED-verlichting.