Op 22 mei 2018 vierde de 135 meter lange Royal Crown van rederij Hebridean Island Cruises haar maiden call in het historische vissersdorp Huizen aan het Gooimeer.

Op zich altijd al een feestje, maar nu viel de maiden call samen met, ja, hoe noem je dat eigenlijk, een soort maiden reception van de riviercruisefaciliteiten in Huizen. Een nog veel zeldzamere happening dan een maiden call. De passagiers zijn met de touring car op bezoek geweest in het Gooi, in Naarden-Vesting en natuurlijk in Huizen zelf.

Marlous Verbeek wethouder van de gemeente Huizen: “Alles is vlot verlopen en de passagiers hebben zich prima vermaakt. Het indrukwekkende cruise schip trok ook de aandacht van mensen uit Huizen zelf, die nieuwsgierig kwamen kijken. We zijn als gemeente erg blij met deze première en met de reserveringen voor het komende seizoen. Huizen kan echt uitgroeien tot een mooie nieuwe bestemming voor de riviercruisevaart.” 

Huizen ligt gunstig ten opzichte van Amsterdam en heeft Utrecht, Amersfoort, de Regio Gooi en Vechtstreek, de Plassen, de heidegebieden en het nieuwe land van Flevoland met Almere als achterland. Allemaal attractieve toeristenbestemmingen. De sfeervolle oude dorpskern en het historische havengebied maken Huizen zelf ook aantrekkelijk voor riviercruise passagiers uit de hele wereld. De havenfaciliteiten omvatten twee nieuwe aanlegplaatsen voor schepen tot 135 meter met milieuvriendelijke walstroomaansluitingen, watervoorzieningen, hekwerken en stootranden voor de veiligheid van de passagiers. Voor touringcars die de passagiers naar bestemmingen in het achterland brengen, zijn comfortabele parkeer- en opstapfaciliteiten aangelegd. Het havengebied is de afgelopen jaren getransformeerd tot een nautisch centrum met een pittoreske 19de-eeuwse uitstraling.