Inwoners, ondernemers en andere belangstellenden bezochten donderdag 11 januari de nieuwjaarsreceptie van de gemeente Huizen. Er waren rondleidingen voor nieuwe inwoners en het Jongerenpanel Huizen stelde zich voor aan de aanwezigen. Ook hield burgemeester Niek Meijer zijn nieuwjaarstoespraak, die u op deze pagina kunt lezen.

Beste mensen,

Het jaar 2023 ligt achter ons en 2024 lacht ons toe. Toen ik vorig jaar vanaf deze plek de inwoners van Huizen toesprak, gebeurde er veel in de wereld. Oorlog in Europa, een grote vluchtelingenstroom, exorbitante energieprijzen en een schreeuwend tekort aan woonruimte. Corona hoopten we definitief achter ons te kunnen laten. In de politieke arena, op het journaal en aan de borreltafel viel het woord crisis vaak. Dat versterkte ons beeld van de omvang en de urgentie. Ook lokaal, hier in Huizen, merkten we de gevolgen. Nu, een jaar later, zijn veel van deze onderwerpen nog steeds actueel. En toch – zonder afbreuk te doen aan de ernst – merk ik dat we langzaam maar zeker de crisisstand een beetje verlaten. 

In plaats van te blijven hangen in problemen, snakt Nederland naar oplossingen. Naar een regering die weer gaat regeren. Er waait een nieuwe politieke wind door het land. Nu zal moeten blijken of de gewenste en beloofde oplossingen er komen. Dat vraagt om lef én om creativiteit. Want voor complexe problemen zijn doorgaans geen simpele oplossingen. De samenleving ís complex en functioneert alleen wanneer je goede afspraken met elkaar maakt. En dat hebben we gedaan. Zo zijn er internationale afspraken, waar we soms last van hebben, maar waarvan we ook de vruchten plukken. Met onze Grondwet en het Europees Verdrag van de Rechten van de Mens hebben we waarborgen ingebouwd om te voorkomen dat onze grondrechten worden aangetast. Dat maakt ons bestuurlijk minder wendbaar, maar onze democratie kan daardoor een stootje hebben.

Ik geloof in deze waarborgen, én in het stevige fundament van onze democratie. Zoals ik ook geloof in de veerkracht van onze samenleving en in de Huizer bevolking. Huizers combineren gezond verstand, nuchterheid, met een positieve levenshouding. Hierdoor kunnen wij met elkaar, ongeacht aard of afkomst op een prettige wijze samenleven. Bij onze Wijkpeiling gaf u zelf aan, het wonen in uw wijk met een 8 te waarderen. Met zo’n rapportcijfer kon ik vroeger thuiskomen. En stiekem voel ik mij samen met het college ook een beetje trots. En dat mag ú ook zijn, want samen zijn wij de samenleving. 

En is dan alles goed wat er gebeurt? Nee, natuurlijk niet. Een volmaakte samenleving bestaat niet. Dat bleek afgelopen jaarwisseling wel. Er was koud weer aangekondigd, maar plots liepen er wel heel veel mensen met een bivakmuts door de Kostmand. Al snel sloeg de vlam in de pan. Wat daar gebeurde, is wat mij betreft: eens, maar nooit meer. We werken aan een aanpak.

Een volmaakte samenleving bestaat dus niet. We mogen er natuurlijk best naar streven. Sterker nog, daar móeten we naar streven om stappen te kunnen zetten. Ambitie is gezond. Maar projecteer wat er soms misgaat, niet op uw algehele gevoel. In mijn ogen doen we dat als samenleving soms iets teveel. Het is een bekend mechanisme: dat uitzonderingen het totaalbeeld kapen. Dan ontstaat het beeld dat elke grote uitdaging een crisis is. Ik pleit voor meer optimisme en realisme in ons denken. Natuurlijk is er sprake van een woningtekort. Dat is niet nieuw. Ik heb het voorrecht om op bezoek te mogen bij inwoners die hun diamanten huwelijk vieren of de respectabele leeftijd van 100 jaar en ouder hebben bereikt. Mensen met veel levenservaring. Van deze generatie hoor ik dat het ook in hun tijd het niet eenvoudig was om aan een woning te komen. Ik wil hiermee niet bagatelliseren. Er is zeker een dringende behoefte aan meer woningen. We móeten werken aan oplossingen. En dat gaan we ook doen. Met de samenleving. De komende woonconferentie is daarbij een eerste stap.

Het college is nu bijna halverwege de rit en is op stoom. Ik voel binnen het college de energie en de wil om dingen te veranderen en te verbeteren. De wil om onze tanden in complexe materie te zetten. We wonen in een gemeente wat ooit een groeikern was. Dat betekent dat het riool en de wegen op een gegeven moment vervangen moeten worden. Welke keuzes maak je daarin? Wat pakken we aan en op welk kwaliteitsniveau? Hoe financieren we dat? Ondanks onze financiële positie waar veel andere gemeenten jaloers op zijn, is dat een flinke uitdaging. Daar lopen we als college niet voor weg; net als onze raad. Sterker nog, het is een voorrecht om hierin het verschil te mogen maken.

Beste mensen, beste inwoners van Huizen. Een samenleving kenmerkt zich door de wijze waarop mensen met elkaar omgaan. Hier in Huizen zie ik dat mensen elkaar opzoeken en kracht vinden in het samenzijn. Ik denk aan Koningsdag en de jaarlijkse lintjesregen waarbij de verbinders van de samenleving het podium krijgen dat zij verdienen. Ik denk aan het ondernemersgala dat wij onlangs hier in dit gemeentehuis hebben gehouden. Ook denk ik aan de wijze waarop wij vluchtelingen in Huizen opvangen. Met warmte en compassie. En ook met een glimlach. Want laten we dat vooral niet vergeten. Hoe ingewikkeld de wereld ook kan zijn, met een beetje relativering en optimisme zijn we beter in staat om uitdagingen het hoofd te bieden.

En daarom wens ik u, met een glimlach op mijn gezicht, een heel mooi en voorspoedig 2024!

Dank u wel.

Niek Meijer,
burgemeester

Burgemeester Niek Meijer samen met leden van het Jongerenpanel Huizen
Burgemeester Niek Meijer samen met een aantal leden van het Jongerenpanel Huizen.