Oud en Nieuw komt er weer aan. Gemeente Huizen doet veel om de jaarwisseling zo prettig en veilig mogelijk te laten verlopen voor iedereen. Er zijn daarom verschillende vuurwerkmaatregelen van kracht. 

Tekst: hoopvol het nieuwe jaar in zonder vuurwerk, laat zien dat het kan! Gemeente Huizen

Algeheel Landelijk Vuurwerkverbod

Ook dit jaar geldt er weer een algeheel landelijk vuurwerkverbod. Met dit vuurwerkverbod wordt geprobeerd extra druk op de al zwaar belaste zorg en op de handhaving van de openbare orde te voorkomen.

Concreet betekent dit dat de verkoop, het afsteken, het bezit en het vervoeren van consumentenvuurwerk in het hele land verboden en dus strafbaar is. 

Illegaal vuurwerk

Naast dat dit jaar het consumentenvuurwerk vuurwerk verboden is, is illegaal vuurwerk altijd verboden en strafbaar. Dit vuurwerk kan grote schade aanrichten en zorgt voor veel onveiligheid en overlast. Het is verboden om illegaal vuurwerk te importeren, te verhandelen, te maken en af te steken. 

Carbidschieten

In Huizen is Carbidschieten sinds de jaarwisseling 2020-2021 verboden. Dit verbod is opgenomen in Artikel 2:73a van de APV (Algemene plaatselijke verordening).

    Welk vuurwerk is wel toegestaan tijdens jaarwisseling 2021-2022?

    Fop- en schertsvuurwerk, zoals sterretjes en knalerwten (categorie F1), zijn wel toegestaan. Dit vuurwerk mag iedereen vanaf 12 jaar en ouder het hele jaar door kopen en afsteken. Dit vuurwerk wordt ook onterecht kindervuurwerk genoemd. Het is het minst gevaarlijke vuurwerk, maar toch gebeuren er regelmatig ongelukken mee. Sterretjes kunnen bijvoorbeeld brandwonden veroorzaken omdat ze meer dan 1000 graden kunnen worden. Draag daarom altijd een vuurwerkbril, gebruik een aansteeklont en houd voldoende afstand. 

    Het is niet toegestaan om vuurwerk per post te verzenden of af te leveren aan huis.

    Melden van vuurwerkoverlast

    Bij een heterdaadsituatie belt u 112. Heeft het geen spoed, maar heeft u wel de politie nodig? Dan kunt u bellen met 0900 - 88 44. U kunt uw melding ook bij de gemeente laten registreren. Dat kan online via een Melding Openbare Ruimte (MOR), telefonisch via 0800 023 34 90 (gratis) of met de MijnGemeente app.