De gemeente Huizen stimuleert elektrisch rijden. Elektrische auto’s hebben de toekomst, want ze zijn schoon, stil en zuinig. Het helpt onze leefomgeving gezonder te maken. Daarnaast maakt het ons minder afhankelijk van vervuilende brandstoffen zoals benzine en diesel. 

Wat kunt u zelf doen?

Laadpaal aanvragen

Kunt u in de buurt van uw bedrijf uw elektrische auto niet opladen? Vraag de gemeente om een openbare laadpaal bij u in de buurt te plaatsen. Dit gaat eenvoudig en kost u niets. De gemeente kijkt bij uw aanvraag of er al openbare laadpalen in uw buurt staan en hoe deze worden gebruikt. De aanvraag voor een laadpaal doet u op de website van MRA-Elektrisch, want zij plaatsen de palen.

Voorwaarden

Uw aanvraag moet voldoen aan vier voorwaarden:

  • U heeft een elektrische auto (eigendom of lease)
  • U woont of werkt minimaal 18 uur per week in de gemeente Huizen (aantoonbaar)
  • U kunt niet parkeren op eigen terrein 
  • Er is geen andere laadpaal binnen 300 meter.

Uitvoering 

Als uw aanvraag hieraan voldoet, zoeken we een geschikte plek bij u in de buurt. Vervolgens zijn er nog een paar stappen nodig voordat de laadpaal wordt geplaatst:

  • Nemen van het verkeersbesluit
  • Regelen van de netaansluiting
  • Voorbereiden van het werk door de aannemer

MRA-Elektrisch plaatst de laadpalen in Huizen. Verzoeken voor laadpalen combineren zij waar mogelijk, zodat zoveel mogelijk mensen de laadpaal kunnen gebruiken. De laadpaal komt daardoor niet altijd dichtbij uw bedrijf te staan.

Laadpaal gebruiken

Een openbare laadpaal heeft meestal twee laadpunten, voor twee auto’s dus. U heeft een laadpas nodig om een laadpaal te kunnen gebruiken. Meerdere bedrijven bieden zo'n laadpas aan. Op internet vindt u welke aanbieder er zijn.

De meeste laadpassen zijn geschikt voor alle openbare laadpalen. Bij een laadpaal van MRA-Elektrisch betaalt u nooit meer dan € 0,34 per kWh. Dat is ongeveer 7 eurocent per kilometer. Bekijk het overzicht van de laadtarieven op de website van MRA-Elektrisch. Daarnaast betaalt u een klein bedrag per laadsessie aan de uitgever van uw laadpas.

Parkeren en laden

Op de parkeerplekken bij een openbare laadpaal mogen alleen elektrische auto’s parkeren. Elke auto die hier parkeert, moet dus zijn aangesloten op de laadpaal.

Wat doet de gemeente?

Netwerk van laadpalen

De gemeente stimuleert het elektrisch rijden. Daarom plaatsen we op veel plekken openbare laadpalen. Dit doen we samen met de gemeenten uit Flevoland, Noord-Holland en Utrecht met projectbureau MRA-Elektrisch. Op deze kaart ziet u waar alle laadpalen van MRA-Elektrisch staan. En er komen er steeds meer bij. Er is ook een kaart van laadpalen in heel Europa.

Tips en meer informatie

Wilt u meer weten over dit onderwerp? Of meehelpen aan een gezonde leefomgeving? Kijk dan verder op een van de volgende websites:

Heeft u nog vragen?

Neem dan contact op met de gemeente. En vraag naar het team Civiele Werken.
Telefoon: 14 035
E-mail: gemeente@huizen.nl