De gemeente Huizen gaat woningeigenaren met een laag energielabel extra subsidie geven voor isolatie. Daarnaast krijgt een kleine groep woningeigenaren met energietoeslag gratis isolatie aangeboden. Doel van de actie ‘Huizen isoleert!’ is om inwoners met risico op energiearmoede te helpen energie te besparen. 

‘Huizen isoleert!’ Is de lokale isolatie aanpak van de gemeente Huizen. Deze lokale aanpak maakt onderdeel uit van het Nationaal Isolatieprogramma (NIP) van de Rijksoverheid. Doel van het NIP is om 2,5 miljoen woningen te isoleren tot 2030, met de nadruk op slecht geïsoleerde woningen (energielabel D, E, F en G). In de gemeente Huizen gaat het dan in totaal om circa 1.230 woningen. Deze woningeigenaren ontvangen een brief met een aanbod voor isolatie.

Effectieve maatregel

Wethouder Bert Rebel (Duurzaamheid): “Met de actie ‘Huizen isoleert!’ willen we inwoners van Huizen helpen te verduurzamen. Nog te veel woningen zijn slecht geïsoleerd, met een laag energielabel. Terwijl isolatie een hele effectieve maatregel is. Met extra subsidie én ontzorging, hopen we meer inwoners over de streep te trekken. Om energiearmoede te bestrijden, meer woningen te verduurzamen en voorbereid te zijn op een aardgasvrije toekomst.”

Wie komt in aanmerking?

Woningeigenaren die vorig jaar energietoeslag hebben ontvangen, kunnen aanspraak maken op gratis isolatie tot maximaal € 3.500. Zij mogen kiezen uit het isoleren van vloer, bodem, binnenzijde schuin dak of ramen. De subsidie wordt verrekend met de offerte en factuur die het uitvoerende bedrijf opmaakt. De woningeigenaar hoeft dus zelf geen aparte subsidieformulieren in te vullen en bedragen voor te schieten.

Besparing tot 75 procent

Eigenaren van woningen met een laag energielabel (D, E, F of G), met een WOZ-waarde tot € 487.000 (peildatum 2022), komen in aanmerking voor subsidie tot € 1.650. Ook dit bedrag wordt verrekend met de factuur. Daarbovenop mogen woningeigenaren gebruik maken van een landelijke subsidie (ISDE) en de lokale subsidie woningisolatie. Dit kan een besparing tot 75 procent op de kosten opleveren. Voor het resterende bedrag is vaak een energiebespaarlening mogelijk.

Er zijn meer woningen die voldoen aan de voorwaarden voor de subsidie, dan er subsidie beschikbaar is. In totaal kunnen 337 woningen worden geïsoleerd, met het budget dat beschikbaar is tot en met 2026. De actie loopt tot de subsidiepot leeg is.

Hulp bij de aanvraag

Woningeigenaren die in aanmerking komen voor de actie, ontvangen een brief met verdere uitleg. De actie ‘Huizen isoleert!’ wordt uitgevoerd door Duurzaam Bouwloket, het energieloket van de gemeente Huizen. Versa Welzijn biedt hulp bij het aanvragen. Woningeigenaren die advies willen over welke isolatiemaatregel ze het beste kunnen nemen, kunnen een gratis huisbezoek bij HuizenDuurzaam aanvragen. Dit is de energiecoöperatie van Huizen. Energiecoaches van HuizenDuurzaam geven onafhankelijk, gratis en vrijblijvend advies over verduurzaming.

Spouwmuurisolatie

Spouwmuurisolatie is op dit moment nog uitgesloten. Eerst moet de gemeente Huizen in kaart brengen waar beschermde diersoorten zich binnen de gemeente bevinden. Het gaat dan onder andere om vleermuizen en gierzwaluwen. Als deze dieren in de spouw nesten, kan er niet geïsoleerd worden. Om te weten of ze aanwezig zijn en in welke tijd van het jaar, gaat de gemeente een zogenoemd soortenmanagementplan opstellen. De werkzaamheden hiervoor starten naar verwachting in de loop van het jaar.

Isoleren helpt

Bert Rebel: “We hopen dat veel inwoners van dit aantrekkelijke aanbod gebruik gaan maken. Isoleren helpt echt om de energierekening omlaag te brengen en uw woning comfortabel te maken. Goed voor uw portemonnee en goed voor onze planeet.”

Meer informatie over de actie is te vinden op huizen.nl/huizenisoleert. Inwoners kunnen met vragen over de subsidieregeling ook terecht bij Duurzaam Bouwloket op telefoonnummer (035) 204 10 21.