HuizenDuurzaam kan van start met het DuurzaamHuiz

Inwoners van Huizen kunnen vanaf dit najaar voor informatie over verduurzaming terecht in het DuurzaamHuiz. Het college van burgemeester en wethouders heeft ingestemd met een subsidie voor energiecoöperatie HuizenDuurzaam om dit mogelijk te maken. De subsidie is in eerste instantie voor twee jaar toegekend. Het DuurzaamHuiz wordt een fysieke plek voor lokale duurzaamheidsactiviteiten en ondersteuning van inwoners bij het verduurzamen van hun woning.

“Het DuurzaamHuiz is een mooie toevoeging aan de middelen die we hebben om inwoners te helpen met energie besparen en het duurzaam opwekken van energie”, vertelt wethouder Bert Rebel (Duurzaamheid). “Naast online informatie en activiteiten als straatgesprekken en huisbezoeken komt er nu ook een plek waar je gewoon binnen kunt stappen om je te laten informeren of hulp te krijgen. Bijvoorbeeld over isolatie van je huis of zonnepanelen. Natuurlijk gaat het in het DuurzaamHuiz over energiebesparing en zelf opwekken, maar er is ook aandacht voor onderwerpen als het klimaatbestendig maken en het vergroenen van je huis en buurt”, vertelt de wethouder.

Ondersteunen en inspireren

Antal van Kolck, voorzitter van HuizenDuurzaam is erg blij met de plannen. “Wij zijn heel blij dat de gemeente Huizen deze stap mogelijk maakt. Er is veel informatie en daarom is een fysieke plek voor je vragen fijn. Wij helpen je op weg samen met de andere partners in Huizen, zoals Versa Welzijn of het Duurzaam Bouwloket. Met het DuurzaamHuiz bieden we ook letterlijk ruimte aan de vrijwilligers voor samenwerking, een mooie stap!”

Inzetten op samenwerking

De gemeente en HuizenDuurzaam zetten in op samenwerking tussen inwoners, overheid en bedrijfsleven. “De energietransitie is ook een sociale transitie. Iedereen moet mee kunnen doen. Met het DuurzaamHuiz willen we ook letterlijk ruimte geven voor samenwerking”, vertelt Antal van Kolck. Ook andere partners in de energietransitie, zoals het Energiedienstenbedrijf en de Fixbrigade van Versa Welzijn, kunnen gebruik maken van de locatie voor workshops of informatieavonden.

Als alles volgens planning verloopt, opent het DuurzaamHuiz dit najaar de deuren. Het is de bedoeling dat het DuurzaamHuiz gehuisvest wordt op een locatie in het Oude Dorp.