Jurgen Westland (25), in het dagelijks leven meester op een basisschool, is al sinds 2008 lid van HSV De Zuidvogels. Samen met veel vriendjes ooit begonnen in de D-pupillen (nu O13), vaak opgesteld als keeper of verdediger.

"Na zes jaar verschillende elftallen doorgelopen te hebben ben ik gestopt met actief voetballen. Toen er een oproep op de website kwam dat er scheidsrechters nodig waren bij het F-pupillentoernooi, heb ik mij aangemeld. Die ochtend heb ik heel veel wedstrijdjes gefloten en is het vrijwilligerswerk begonnen.

“Door de jaren heen heb ik veel verschillend vrijwilligerswerk gedaan en ook nu ben ik ook nog actief.” Jurgen is een tijdje keeperstrainer geweest, maar ook het fluiten heeft hij uitgebreid. Zo is hij van 2020 t/m 2022 assistent-scheidsrechter geweest bij het eerste elftal. Ook nu fluit hij nog wekelijks wedstrijden en in 2015 heeft hij zijn diploma verenigingsscheidsrechter behaald. "Met al mijn kennis maak ik ook deel uit van de scheidsrechterscommissie dat zorgt voor alles rondom de arbitrage." Naast de aanstellingen van de scheidsrechters is Jurgen ook wedstrijdsecretaris en ‘beheerder’ van het wedstrijdsecretariaat. Kortom, hij is er voor alles rondom wedstrijden: wedstrijdindeling, scheidsrechtersindeling, kleedkamerindeling en ontvangen van teams en scheidsrechters. 

Ook is Jurgen verantwoordelijk voor de PR & Communicatie van de vereniging. En of het al niet genoeg is, heeft hij afgelopen seizoen samen met Wietske van Buiten de Zuidvogels-Series, jeugdtoernooien aan het einde van het seizoen georganiseerd. Om zoveel vrijwilligerswerk op jonge leeftijd al te doen, is bewonderenswaardig. "Vrijwilligerswerk is leuk om de waardering die je ervoor krijgt. Hoewel mensen niet altijd weten wat er achter de schermen allemaal gebeurt. Pas als ze het echt zien, voel je de waardering. Maar omdat HSV De Zuidvogels juist een echte familievereniging is, is het fijn om erbij elkaar te komen. Bijna iedereen kent elkaar."

Zoals bij elke vereniging is ook het vrijwilligerswerk bij HSV De Zuidvogels een uitdaging. “Het zijn binnen een vereniging vaak dezelfde mensen die de klusjes oplossen. Mensen denken ook altijd dat ze verstand van voetbal moeten hebben of dat ze er veel tijd aan kwijt zijn. Maar je hoeft geen verstand van voetbal te hebben. En het hoeft ook geen bergen tijd te kosten. Als iemand een uurtje in de week kan ondersteunen bij iets, dan zijn wij daar al super blij mee. En dat uurtje kan doordeweeks zijn of op zaterdag. Vaak is de tijdsbesteding in te delen aan de hand van het vrijwilligerswerk wat je gaat doen. Zo zijn er altijd mensen nodig op het wedstrijdsecretariaat, achter de bar of in de keuken. Maar we zijn ook op zoek naar iemand die de PR & Communicatie kan ondersteunen. En zo zijn er nog veel meer vrijwilligerstaken die ondersteuning kunnen gebruiken!" Ben je geïnteresseerd of wil je meer informatie over de verschillende taken, stuur dan een mail naar vrijwilligerscommissie@hsvdezuidvogels.nl.
 
"Ik denk dat het in de toekomst nodig is om een systeem in te stellen waar elk lid een verplicht aantal uur vrijwilligerswerk moet doen, wel op basis van een inschrijfsysteem. Als het aantal uren niet gehaald wordt aan het einde van het seizoen, dan zou dat afgekocht moeten kunnen worden. Als er niet meer vrijwilligers bijkomen, moet je over op zo’n systeem. Anders wordt het lastig om een vereniging als HSV De Zuidvogels draaiende te houden!"