Interview met vrijwilliger: Peter Struiksma

Peter is verweven met tafeltennis. Hij is op zijn veertiende begonnen bij Victoria in Hilversum. Na zijn verhuizing naar Blaricum, jeugdleider geworden bij SRB (Stichting Recreatie Blaricum). Toen de sporthal in Blaricum tegen de vlakte ging, kwamen er met de bouw van de sportzaal Damwand in Huizen mogelijkheden voor de oprichting van een tafeltennisvereniging in Huizen. Doordat ook de kantine gebruikt mag worden, een mooie kans. 

Op 4 november 1982 was dit een feit en TTV Bijmaat (een samenvoeging van Bijvanck en Huizermaat) geboren. Komend jaar bestaat de vereniging dan alweer 40 jaar. 

Peter is eerst jeugdleider geweest, daarna 15 jaar voorzitter en nu weer voorzitter van de jeugdcommissie.

In de beginjaren was de jeugdafdeling florerend met veel jeugdteams. “Op een gegeven moment hadden we de grootste jeugdafdeling van midden – Nederland” vertelt Peter. 

Maar op een gegeven moment kwam de kentering en zo’n zes jaar geleden bleven er nog maar vijf jeugdleden over. In goed overleg zijn zij verhuisd naar TTV Huizen. 

Toch willen ze vooral weer inzetten op de jeugd en daarom is Peter ook weer voorzitter van de jeugdcommissie geworden. Nu met een grote groep om zich heen, die hier ook enthousiast mee aan de slag willen gaan. 

Er zijn nu ongeveer weer 20 jeugdleden, maar ze zijn op zoek naar meer. Vooral de promotie en aanbod zijn hierin belangrijk. Afgelopen zomer is het Stenen Tafeltennistoernooi georganiseerd en vooral in de leeftijdscategorie van 7 t/m 12 jaar zijn er leuke toernooitjes gehouden. 

Vanaf de zomervakantie willen ze zich gaan richten op een jongere leeftijdsgroep, de 6 t/m 8 jarigen. Daar zijn speciale batjes voor om schuiftafeltennis te spelen, deze zijn aangeschaft met het stimuleringsbudget van het Lokaal Sport Akkoord. Met behulp van de buurtsportcoaches wordt gekeken hoe dit gegeven kan worden via clinics op de scholen en eventueel ook via het naschoolse aanbod. 

Door corona is er weinig verloop van jeugdleden. De senioren groep is door allerlei redenen wel teruggelopen, daar zijn nu nog zo’n 30-35 leden. Er zijn op dit moment nog maar 2 vrouwen actief en helemaal geen meisjes. Hier ligt voor de club ook nog wel een uitdaging. Net als het vinden van vrijwilligers als de club weer gaat groeien. 

De belangrijkste doelstelling van de club is om vooral via de scholen meer leden aan te trekken en daar willen ze zich komend seizoen ook volop voor gaan inzetten.