Als u op vakantie gaat, is het een fijn idee om terug te komen met een tuin of balkon waarin alles nog groeit en bloeit.

Maar hoe moet dat? Een oppas vragen is natuurlijk het fijnst. Buren of familie, die meteen een oogje in het zeil kunnen houden. Maar dit kunt u zelf al doen voor vertrek:

Grasmaaien en rijp fruit plukken

Maai vlak voor u vertrekt het gras nog een keer. Niet te kort, om uitdroging te voorkomen. Pluk rijp fruit vlak voor vertrek.

Tweede bloei

Snoei alle (bijna) uitgebloeide bloemen weg van planten die meermaals kunnen bloeien. Daarmee is de kans groter dat er een tweede bloei komt in de nazomer. Denk bijvoorbeeld aan akelei, geranium, kattenkruid, lavendel, geranium en vrouwenmantel. Bind klimplanten zoals klimroos, druif of blauweregen goed vast en zorg voor ondersteuning bij hogere planten.

Potplanten

Het is verstandig om planten in pot zo dicht mogelijk bij elkaar te zetten op een beschutte plek. De planten drogen dan minder snel uit. En voor de eventuele oppas is het makkelijk water geven. Ook kunt u waterschalen onder de potten plaatsen. 

Vijver

Heeft u een vijver? Controleer voor de vakantie de waterstand en vul eventueel water bij. 

Thuiskomst

U kunt na thuiskomst eens goed kijken welke planten het zwaar hebben gehad door bijvoorbeeld droogte. U kunt deze vervangen voor soorten die er beter tegen kunnen. Maar een tuin is altijd vrij snel weer in vorm te krijgen, bijvoorbeeld met wat extra mest en voeding. 

Tips in het kort

  1. Verwijder onkruid
  2. Bind klimplanten goed vast
  3. Zet potplanten dicht bij elkaar
  4. Pluk rijp fruit
  5. Maai het gazon (niet te kort)
  6. Vul de vijver bij
  7. Plant geen nieuwe planten kort voor de vakantie

Een fijne zomer gewenst!