Deze maand mochten we bijeenkomen in het jongerencentrum Connect om het onderwerp veiligheid te bespreken. Hierbij waren jeugdagent Maureen en de jeugdboa’s Mohamed en Yurn aanwezig. We bespraken onderwerpen zoals gevaarlijke plekken in Huizen, het veiligheidsgevoel, straatintimidatie en overlast. Jongeren deelden hun ervaringen die een beter beeld schetsen van wat er speelt in Huizen. 

Een ijsbreker

We begonnen met een ijsbreker waarbij er stellingen op een scherm verschenen en je over een lijn moest lopen als het voor jou van toepassing was. Dit ging vooral over hoe veilig je je voelt als je op straat bent. Het kon gaan over gevaarlijke kruispunten, maar ook over personen die je een onveilig gevoel kunnen geven. Hierbij gaven jongeren vaker aan dat ze zich onveilig voelde dan de ouderen. Dit kan komen doordat jongeren ‘s avonds na bijvoorbeeld werk of sport vaker op straat zijn. 

Onveilige plekken

Het eerste onderwerp dat besproken werd waren de onveilige plekken in Huizen. Voor de meeste jongeren waren dit donkere plekken waarbij er weinig lantaarnpalen zijn, zoals bij de Huizer Hockey club, waar er een beschermd natuurgebied is en de lantaarnpalen weinig licht mogen geven. Ook werd er aangegeven dat rotondes met twee richting gevaarlijk waren, vooral als automobilisten niet uit de buurt komen. Die hebben vaak niet door dat er van twee richtingen fietsers vandaan komen en kijken maar een kant op, waardoor ze je over het hoofd zien. Hierdoor zijn er ongelukken die in de meeste gevallen voorkomen hadden kunnen worden als we rotondes met een richting maken, net zoals de rest van Nederland. 

Straatoverlast en intimidatie

Toen we het over onveilige plekken hadden kwamen we al snel uit op overlast op straat. We bespraken plekken waar jongeren bijvoorbeeld op pleinen rondhangen en zorgen voor een onveilig gevoel. Deze plekken worden vaak vermeden, omdat jongeren nare ervaringen hebben gehad of dit willen voorkomen.  Het gaat hier vooral om het naroepen of nafluiten van personen als ze langs fietsen. Dit is vooral in de avond als het donker is. Er kwamen heftige verhalen naar voren over straatintimidatie en intimidatie in het algemeen. Er werd al heel snel duidelijk dat er iets aan gedaan moet worden.
Jeugdagent Maureen vroeg zich af of jongeren in geval van straatintimidatie een melding hebben gemaakt bij een boa of de politie. De jongeren gaven aan dat dit nooit het geval is geweest, omdat dat een te grote drempel is. Het wordt namelijk vaak als iets normaals gezien, omdat het altijd gebeurt. Dit was voor Maureen schokkend om te horen en ze zei meteen dat daar iets aan veranderd moet worden. Maureen heeft een Instagram om te laten zien wat zij als jeugdagent doet. Over deze bijeenkomst met het jongerenpanel heeft ze ook een mooie post op Instagram(externe link) gemaakt.

Het jongerenpanel vraagt aandacht!

Het grootste onderwerp van de bijeenkomst was dus overlast op straat en dan met name straatintimidatie. “Het begint met woorden en als niemand daar wat aan doet, wordt het alleen maar meer en groter”, zoals een van de jongeren dat mooi beschreef.  

Daarom gaat het jongerenpanel een plan maken om meer aandacht te vragen voor straatintimidatie. Er wordt nog over gebrainstormd, maar dingen zoals voorlichting, posters en video’s zijn al gevallen. De plannen worden deze maand verder besproken en hopelijk snel uitgevoerd. 

Het was een indrukwekkende bijeenkomst waar de jongeren hun ervaringen en meningen hebben kunnen delen met betrekking tot veiligheid. Het was fijn dat de jeugdagent en boa’s meeluisterden en meer te weten zijn gekomen over wat er nou eigenlijk speelt. Het was voor iedereen een eyeopener en er wordt nog veel over nagedacht en gepraat. 

Geschreven door Maddy Bakker