Wethouders Bert Rebel en Karin van Werven hebben samen met projectleider Jerrel Oron, hoofdfixer Ronald Smout en energiecoaches Gerrit van Oorschot en Ferry Willemse de aftrap gegeven voor de Fixbrigade Huizen. Dit team klussers van Versa Welzijn gaat huishoudens met een kleine portemonnee helpen om de energierekening omlaag te brengen.

Inwoners met een kleine portemonnee en een hoge energierekening krijgen hulp van de overheid, zoals de eenmalige energietoeslag. Met hulp van de Fixbrigade is het de bedoeling dat hun energierekening ook echt lager wordt. De Fixbrigade is een team klussers onder leiding van Versa Welzijn. Dit team helpt inwoners met een laag inkomen om energie te besparen met kleine aanpassingen in hun woning. Daarbij valt te denken aan kierdichting, het aanbrengen van radiatorfolie en het vervangen van verlichting door ledlampen. De energiecoaches van HuizenDuurzaam, de energiecoöperatie van Huizen, kunnen helpen met praktische adviezen.

“We kiezen in Huizen voor echt praktische hulp”, vertelt wethouder Bert Rebel (Duurzaamheid). “Alle huishoudens met een energietoeslag mogen zich aanmelden voor de Fixbrigade of online voor 250 euro aan materialen uitzoeken en ze zelf aanbrengen. De hulp van de Fixbrigade is natuurlijk vooral bedoeld voor die mensen die hulp nodig hebben bij het aanbrengen.” 

Ronald Smout en Jerrel Oron (Versa Welzijn), wethouders Karin van Werven en Bert Rebel en energiecoaches Gerrit van Oorschot en Ferry Willemse de bakfiets van de Fixbrigade met biologisch afbreekbare confetti
Op de foto ‘dopen’ Ronald Smout en Jerrel Oron (Versa Welzijn), wethouders Karin van Werven en Bert Rebel en energiecoaches Gerrit van Oorschot en Ferry Willemse de bakfiets van de Fixbrigade met biologisch afbreekbare confetti. Foto: Bob Awick Fotografie

Wie mogen gebruik maken van de Fixbrigade?

Alle huishoudens die ook in aanmerking komen voor de energietoeslag, mogen gebruik maken van de Fixbrigade. Dat zijn tot op heden bijna 1300 huishoudens. Daarvan kunnen ongeveer 330 huishoudens gratis gebruik maken van de Fixbrigade. De overige mogen in een webshop van Duurzaam Bouwloket voor een bedrag aan 250 euro energiebesparende producten kopen en ze zelf aanbrengen.

De Fixbrigade wordt uitgevoerd door Versa Welzijn. Wethouders Rebel en Van Werven zijn blij met de samenwerking tussen gemeente en Versa. “Versa Welzijn zit met haar opbouwwerkers en wijkcentra middenin de wijken waar het om gaat. Die contacten zijn zo belangrijk. Hulp vragen is helaas niet altijd makkelijk. Versa Welzijn gaat daarom ook echt naar mensen toe en kan ze, letterlijk, de drempel over helpen. Dat vinden we heel waardevol.”

Hoe werkt de Fixbrigade?

Projectleider Jerrel Oron heeft al ervaring opgedaan met de Fixbrigade Weesp. “Zowel de Fixbrigade Weesp als Huizen hebben we gemodelleerd naar de Fixbrigade van stichting de Jungle uit Amsterdam Oost. Ik mocht daar in ‘de leer’ en heb daar vreselijk veel aan gehad. Daar zijn we Fixbrigade Amsterdam ook heel dankbaar voor.”

Oron legt uit hoe de Fixbrigade Huizen werkt: “De huishoudens die in beeld zijn voor de energietoeslag, krijgen een brief thuis. Daar zit ook een antwoordkaart bij om je op te geven. Deze kaart kan zonder kosten opgestuurd worden. Als iemand zich heeft aangemeld, ga ik hem of haar binnen een paar weken bellen. Ik stel een paar vragen en maak een afspraak voor een woningopname. Tijdens de woningopname komt hoofdfixer Ronald kijken wat er in de woning nodig is. Ik neem daarna contact op voor de vervolgafspraak. De fixers komen vervolgens thuis en brengen de besparende maatregelen aan.”

De Fixbrigade adviseert én voert maatregelen uit. Ze zorgen voor kleine isolatiemaatregelen thuis, zoals kitten, tochtstrippen, radiatorfolie, een brievenbusborstel en ledlampen. De Fixbrigade heeft ook geld voor eventueel maatwerk. Hoofdfixer Ronald Smout: “We hebben er enorm veel zin in om mensen te gaan helpen. Praktische hulp waarvan je meteen van merkt dat het verschil maakt. Daar doen we het voor. Dus meld je aan!”

Aanmelden 

Heeft u wel energietoeslag ontvangen, maar geen brief over de Fixbrigade? Stuur dan een mail naar fixbrigadehuizen@versawelzijn.nl