Afval verminderen en scheiden - voor inwoners

Nederland wil naar een volledige circulaire economie in 2050. Dat houdt in dat al het afval wordt ingezet als grondstof voor nieuwe producten. Om daar te komen is het nog een lange weg, maar iedereen kan nu al een bijdrage leveren. 

Huishoudelijk afval bestaat grotendeels uit papier, karton, gft-e (groente-, fruit- en tuinafval en etensresten) en PMD (plastic, metalen en drinkpakken). Afval scheiden levert veel op. Het bespaart nieuwe grondstoffen, energie en geld.

PMD wordt tot 1 juli 2026 via de bekende oranje kliko ingezameld. Daarna stapt de GAD over op een ander systeem. Lees hierover meer op de website van de GAD: Per 1 juli 2026 over op nascheiding PMD.

Wat de gemeente doet

Huishoudelijk afval

De gemeente haalt zelf geen huishoudelijk afval op. Dit is in de regio overgedragen aan de GAD.

Zwerfafval

Afval hoort niet op straat of in het groen. Daarom ruimt de gemeente regelmatig het zwerfafval op. We doen dit niet alleen. U kunt ons helpen. Laat geen afval achter of help mee met het opruimen ervan. Lees meer hierover bij zwerfafval.

Wat u zelf kunt doen

Goed scheiden

Scheid uw afval zo goed mogelijk. Dat bespaart grondstoffen. Wilt u meer weten over hergebruik van het afval dat u aanlevert? Kijk dan op de website van de GAD.

Bewust inkopen

Koop producten met zo min mogelijk verpakkingsmateriaal. Wist u dat maar liefst de helft van de totale berg huishoudelijk afval bestaat uit plastic verpakkingsmateriaal? Wat u niet in huis haalt, hoeft u ook niet weg te gooien. Doe dus bewust boodschappen: koop alleen dat wat u echt nodig heeft en voorkom zo dat u te veel gekocht eten moet weggooien. Spullen die u niet vaak gebruikt, kunt u beter lenen dan kopen.

Langer gebruiken

Niet weggooien, maar langer gebruiken. Dat kan op veel manieren. Maak met etensresten een nieuwe maaltijd, laat kapotte apparaten, kleding of schoenen repareren, geef een boek door, zet bruikbare spullen op een digitale marktplaats of breng ze naar de kringloopwinkel. Kortom: bedenk of iets nog te gebruiken is, of weer bruikbaar kan worden gemaakt, voordat u het weggooit.

Afvalinzameling door GAD

Wilt u weten wanneer de GAD het afval ophaalt? Kijk hiervoor op de website van de GAD. Of bel met de klantenservice van de GAD: (035) 699 18 88.

Tips en meer informatie

Wilt u meer weten over dit onderwerp? Of meehelpen aan een schoner milieu? Kijk dan verder op een van de volgende websites:

Heeft u nog vragen?

Neem dan contact op met de gemeente. En vraag naar team Wijkbeheer & Service.
Telefoon: 14 035
E-mail: gemeente@huizen.nl