Een deelauto gebruikt u alleen als u deze nodig heeft. Daardoor rijdt u minder kilometers per jaar en draagt u bij aan een beter milieu. Bovendien hoeven er minder auto’s gemaakt en gesloopt te worden. Alles bij elkaar vermindert dat vervuilende CO2-uitstoot. 

Wat kunt u zelf doen?

Overweegt u om een (tweede) auto te kopen? Of heeft u een auto die u weinig gebruikt? Misschien is autodelen dan een goed alternatief voor u. U bespaart daarmee veel geld en u belast het milieu minder.

Er zijn twee vormen van autodelen:

Deelauto via een organisatie

U huurt een auto van een bedrijf. Het bedrijf heeft verschillende soorten auto’s. Deze plaatsen zijn door heel Nederland. In Huizen staan bijvoorbeeld auto’s van Greenwheels en MyWheels. Deelauto’s staan 24 uur per dag voor u klaar. 

Particulier autodelen 

Particulieren (inwoners) delen ook steeds vaker hun auto. Zij verhuren hun auto aan een ander op de momenten dat zij hun auto zelf niet nodig hebben. U huurt dus een auto van een buurtgenoot. Of u verhuurt uw eigen auto aan iemand in uw omgeving. Dit heet ‘onderling autodelen’ of ‘peer-2-peer car-sharing’. Dit particuliere autodelen kunt u onder andere doen via SnappCar. Zij regelen dat de deelauto allrisk is verzekerd. 

Tips en meer informatie

Wilt u meer weten over dit onderwerp? Of meehelpen aan een schoner milieu? Kijk dan verder op de volgende websites:

  • Meer informatie over autodelen kunt u vinden op de website van Deelauto. U vindt er een aantal aanbieders van deelauto’s.   
  • Lees meer over reizen met de fiets en OV en elektrisch rijden.
  • Milieu Centraal is een website met informatie over allerlei onderwerpen die met onze leefomgeving en het klimaat te maken hebben. Ook over deelauto's.
  • Natuur- en milieueducatie. NME Flevoland Gooi & Vechtstreek geeft meer informatie over onderwijs op het gebied van natuur en milieu. 

Heeft u nog vragen? 

Neem dan contact op met de gemeente. En vraag naar het team Civiele Werken.
Telefoon: 14 035
E-mail: gemeente@huizen.nl