Het is helemaal niet nodig om gif te gebruiken tegen onkruid. De gemeente Huizen doet dat sinds 2015 al niet meer. Er bestaan goede andere manieren om onkruid te bestrijden. Chemische middelen zijn giftig en zeer schadelijk voor de leefomgeving van mensen, dieren en planten. Het gif komt in het grondwater terecht. En uiteindelijk ook in de nectar van bloemen en planten. Dat heeft nare gevolgen voor allerlei insecten, waaronder de wilde bij, die van de nectar leeft. Gebruik daarom in uw eigen omgeving geen gif meer. Want een gezonde leefomgeving is belangrijk voor ons allemaal.

Wat kunt u zelf doen?

Er zijn diverse gezonde manieren om onkruid en groene aanslag te bestrijden. Hieronder wat tips.

Voor uw tegels

  • Leg antiworteldoek onder uw tegels of straatstenen. Dit voorkomt dat er onkruid tussen de tegels doorgroeit.
  • Zorg dat tegels goed aansluiten en gebruik grof zand tussen de tegels. Water zakt daardoor sneller en dieper weg. Voor onkruid wordt het daardoor moeilijker om er te groeien.
  • Heeft u al onkruid? Haal het steeds opnieuw weg met een onkruidkrabber of een oud mesje. Wegbranden of heet water eroverheen gieten helpt ook. 
  • Groene aanslag verwijdert u met een harde bezem en groene zeep. Eventueel kunt u een hogedrukspuit gebruiken.

Voor uw tuin

  • In uw grasveld wilt u waarschijnlijk geen mos en onkruid. Zorg daarom voor een dichte, gezonde grasmat. Graswortels groeien beter als u een paar keer per jaar gaten in de bovenlaag prikt. Dit heet verticuteren. Gebruik geen kunstmest, want daardoor groeien de graswortels minder diep.
  • Heeft u een bloementuin of grote plantenborders? Plaats dan ook bodembedekkende planten. Deze groeien dicht tegen elkaar aan en bedekken de bodem. Onkruid krijgt daardoor geen kans.
  • Sommige soorten onkruid zijn heel hardnekkig, zoals bijvoorbeeld zevenblad. Als u dit soort onkruid kwijt wilt raken, moet u het helemaal verwijderen, met alle wortels. Achtergebleven stukjes wortel groeien anders weer uit tot een nieuwe plant. 
  • Strooi kokosschillen of cacaodoppen tussen uw planten. Zij vormen een dichte laag tussen uw planten, waardoor onkruid minder kans krijgt om te groeien.

Wilt u toch een bestrijdingsmiddel gebruiken? Kies dan voor biologisch afbreekbare producten.

Wat doet de gemeente?

Geen gif

De gemeente Huizen gebruikt al sinds de jaren tachtig geen gif meer in groenstroken en plantsoenen. En sinds 2015 ook niet meer tegen onkruid op wegen en paden. In plaats daarvan gebruiken we heet water, hete lucht, stoom en veegmachines om het onkruid te bestrijden. 

Minder tegels

Bij vernieuwingen in een straat denken we vooraf al goed na over onkruidbestrijding. We kiezen steeds vaker voor slimme oplossingen zoals betonprint. Dit is een grote plaat beton die eruitziet als losse tegels. Betonprint heeft geen voegen, zodat er geen onkruid tussen kan groeien. Waar mogelijk vervangen we bestrating door groenstroken.  

Minder obstakels

Ook plaatsen we minder obstakels, zoals paaltjes, omdat daar makkelijk onkruid omheen kan groeien. Het is daar moeilijk te verwijderen. 

Tips en meer informatie

Er is veel informatie over onkruid bestrijden zonder gif. Kijk bijvoorbeeld eens op een van de volgende websites:   

Heeft u nog vragen?

Neem dan contact op de gemeente. En vraag naar het team Wijkbeheer en Service.
Telefoon: 14035
E-mail: gemeente@huizen.nl