Woningeigenaren die hun huis willen isoleren, kunnen gebruik maken van een gemeentelijke subsidieregeling. Onder de regeling vallen allerlei isolatiemaatregelen, zoals vloerisolatie, dakisolatie en isolerend glas. Spouwmuurisolatie viel ook onder deze regeling, maar daarvoor kan tijdelijk geen subsidie meer worden aangevraagd. De reden hiervoor is dat niet precies duidelijk is hoe de regels voor bescherming van onder andere vleermuizen door woningeigenaren en isolatiebedrijven moeten worden nageleefd. 

De Raad van State heeft in augustus bepaald dat het onderzoek naar aanwezigheid van vleermuizen in de spouwmuur door een isolatiebedrijf niet goed genoeg was. Sindsdien wordt op landelijk niveau gewerkt aan een oplossing om woningen te kunnen isoleren én aan natuurregels te voldoen. De gemeente volgt deze ontwikkelingen op de voet.

In de tussentijd heeft de Vereniging van Nederlandse Gemeenten de gemeenten opgeroepen om voorlopig geen subsidie voor spouwmuurisolatie te verstrekken. 

Aanvragen voor spouwmuurisolatie die zijn ingediend voor de wijzigingsdatum (12 oktober 2023) worden nog toegekend, als aan alle voorwaarden uit de subsidieregeling is voldaan. Voor andere isolatiemaatregelen zijn de regels niet veranderd. 

Meer informatie: www.huizen.nl/subsidie-woningisolatie.