Op de interactieve kaart monumenten zijn alle monumenten in Huizen te zien. Eén klik op het symbool toont alle informatie over het monument inclusief foto's. Interessant voor iedereen die meer wil weten over de monumenten die Huizen rijk is. Ook voor makelaars en (aspirant)eigenaren, want u vindt via deze kaart bouwhistorische informatie over de monumenten.

Duurzame monumenten

Monumenten staan vaak al eeuwenlang in onze gemeente en zijn daarmee een toonbeeld van duurzaamheid. Het energieverbruik kan echter hoog zijn en veel monumenteneigenaren willen het verbruik verlagen. Belangrijk is daarbij goed te ventileren zodat vocht zich niet kan ophopen in houten constructies en er geen houtrot ontstaat. Ook is het belangrijk dat nieuwe materialen en technieken het historische karakter niet aantasten of ontsieren. Inspiratie en informatie kunt u vinden op www.degroenegrachten.nl en de groene menukaart. Houdt u er rekening mee dat voor het wijzigen van een  monument meestal een omgevingsvergunning nodig is. Uw vergunningaanvraag wordt voor advies voorgelegd aan de gecombineerde welstands- en monumentencommissie

Monumentenschildjes

Aan de meeste monumenten in Huizen is een monumentenschildje aangebracht. Het is gemaakt van geëmailleerd plaatstaal in een roodgele kleurstelling. 

De vorm van het monumentenschildje is gelijk aan de blauw-witte schildjes van rijksmonumenten, dat wil zeggen een vijfhoek met de punt omlaag, in de afmeting 7x10,5 cm. De bovenste en onderste driehoek zijn rood en de zijdelingse vlakken in een zachtgele kleur. Op de onderste rode punt is het gemeentelijke wapen van het melkmeisje afgebeeld. 

Afhankelijk van het type monument is op het bovenste rode vlak een vermelding opgenomen van "gemeentelijk monument", "rijksmonument" of "provinciaal monument". In meerdere gevallen bestaat één monument uit meerdere adressen en in zo'n geval is bij elke voordeur een monumentenschildje bevestigd.

Activiteiten en organisaties

Er is veel te beleven op cultureel gebied in Huizen! Op de Facebookpagina Cultuur in Huizen en op Visit Gooi & Vecht vindt u een agenda met allerlei activiteiten. Ook zijn er veel actieve culturele organisaties, zoals het Huizer Museum, muziek- en toneelverenigingen of kunstenaars. Kijk hiervoor in de gemeentegids van Huizen

Handige links

  • Op de website van Stichting ERM vindt u veel nuttige informatie en een video over de verduurzaming van monumenten.
  • Op de website monumentenregister.cultureelerfgoed.nl vindt u een omschrijving van de rijksmonumenten in Huizen, samen met de andere rijksmonumenten in Nederland. 
  • De Stichting Tussen Vecht en Eem (TVE) is een samenwerkingsverband met meer dan 30 lokale en regionale organisaties op historisch en aanverwant gebied.
  • Naerdincklant bestaat al meer dan 50 jaar en is één van de 24 afdelingen van de Archeologische Werkgemeenschap voor Nederland (AWN). Elk van deze afdelingen heeft zijn eigen grondgebied en Naerdincklant vertegenwoordigt de archeologie binnen het gebied tussen de rivieren Vecht en Eem, inclusief het Gooi. 
  • GooiVechtHistorisch.nl is een initiatief van de drie archiefdiensten van Hilversum, Naarden en Weesp. De site voor kennismaking met en onderzoek naar de geschiedenis van het Gooi en de Vechtstreek. 

Meer informatie

Panden zijn als monument aangewezen op grond van de Erfgoedwet 2015, Monumentenverordening Noord-Holland 2010 of de 'Erfgoedverordening gemeente Huizen 2011'. Informatie over de gemeentelijke verordening vindt u in de erfgoedverordening van de gemeente Huizen