Vandaag zijn er 2 dames van de GGD langsgekomen bij ons jongerenpanel om een onderzoek te bespreken dat ze eerder uit hebben gevoerd. Het doel van de GGD is dat alle inwoners zo gezond mogelijk kunnen leven in Nederland. Ze bieden meerdere hulpdiensten aan zoals onder andere vaccinaties, SOA-testen afnemen en het voeren van campagnes zoals bijvoorbeeld voor anti-roken.

GGD-onderzoeksuitkomsten 

Ze hebben een onderzoek naar eenzaamheid onder jongeren tijdens en post corona uitgevoerd, en hebben hier uitkomsten van ontvangen waar ze best wel van schrokken. Zo kwam er uit dat 58% van jongeren die de enquête hebben ingevuld aangeeft zich gelukkig te voelen, maar 31% geeft aan zich licht gestrest te voelen, en 17% voelt vaak stress. Ook gaf 22% van de jongeren aan psychische klachten te hebben en 29% ervaart hier lichte klachten van. 35% voelt zich niet lekker in zijn vel vanwege de coronaperiode, en helaas geeft 4% van de respondenten aan dat ze met suïcidale gedachten zitten. 

Eenzaamheid

28% van de respondenten voelt zich ook op sociaal en emotioneel vlak eenzaam. Dit komt door meerdere redenen zoals doordat ze familie en vrienden door corona minder vaak konden zien en nauwelijks nieuwe mensen konden ontmoeten. Het grootste percentage van mensen die psychische klachten ervaarden, behoorden ook tot de groep die aangaf zich eenzaam te voelen. Er komt al een tijdje regelmatig nieuws op media rondom dit sombere onderwerp waardoor de GGD ook aan de bel heeft getrokken en een team dit onderzoek heeft laten afnemen.

Eigen ervaringen

Binnen onze groep wordt er ook aangegeven dat er vrienden en vriendinnen zijn die zich voelen zoals in het onderzoek is aangegeven. Ook zijn hier in sommige situaties gevolgen zoals paniekaanvallen uit ontstaan. Vanuit een oudere generatie kwam de vraag of er in deze hedendaagse generatie veel verdriet en depressie worden aangewakkerd door prikkels op sociaal media of door de open communicatie van jongeren onderling. Er werd geantwoord dat het inderdaad een groot contrast is met het verleden, omdat het deze dagen geen taboe meer is om je gevoelens te bespreken. Al is er wel een drang om zo goed mogelijk te zijn omdat vergelijking met anderen en status op sociaal media grote problemen zijn. Dit kan voor sommigen ervoor zorgen dat ze dichtklappen en hun moeilijkheden liever niet met anderen bespreekbaar maken. 

Gevolgen van corona

Er werd ook genoemd dat jongeren tijdens de coronatijd hun jeugd niet konden leven. Ze hebben een aantal jaar in een opgesloten omgeving moeten leven en het voelde als weggegooide jaren. Ook waren de gemiste fysieke schooljaren niet voordelig voor de ontwikkeling van deze kinderen die net hun tienerjaren instapten. Er zijn veel sociale skills misgelopen en ook was de kwaliteit van educatie niet optimaal door de online lessen. 

Bij wie kan je terecht

De groep geeft aan dat ze liever als eerst terecht willen bij hun vriendengroep om gevoelens te bespreken dan dat ze gelijk de stap maken om voor de huisarts te verschijnen. Het bespreken met vrienden wordt als laagdrempelig en vertrouwd ervaren omdat jongeren elkaar onderling beter zullen begrijpen en dieper in kunnen gaan op het geleefde probleem. Ook voelt het heel serieus om bij de huisarts hulp te zoeken omdat dit kan leiden tot psychische hulp. Dit kan voor sommige jongeren voelen alsof hun ouders een klap in het gezicht krijgen, omdat het voor hen voelt alsof ze impliceren dat hun ouders ze niet goed genoeg begrijpen en de gewenste hulp niet kunnen bieden. 

Organisaties

Er zijn veel initiatieven waar jongeren met eenzaamheid of psychische klachten terecht kunnen. Zo heb je bijvoorbeeld Connect, Mind Us, Transformers Community of Grip op je Dip. 

Bij deze organisaties kan je leuke activiteiten doen met andere jongeren en zo ook meteen socializen met nieuwe mensen. Velen van onze groep wisten zelf ook nog niet veel over deze organisaties, en kenden ook niet veel mensen die participeren aan dit soort activiteitengroepen. Daardoor streven dit soort initiatieven naar wat meer erkenning. Manieren waarop je dit mogelijk zou kunnen bereiken volgens onze groep is via sociaal media, advertenties en verspreiding via persoon tot persoon communicatie. De gemeente Huizen wil ook een webpagina opstellen op de officiële site voor allerlei zaken en antwoorden op vraagstukken gerelateerd aan jongeren.

Bewustzijn creëren 

Het gebruik van sociaal media om de enquête te verspreiden was volgens de dames van de GGD een mislukking geweest die totaal niet aansloeg op de jongeren. Dus zijn ze nu opzoek naar alternatieve manieren om dit een tweede kans te geven voor het onderzoek dat ze volgend jaar weer willen doen. Er is voorgesteld dat er via samenwerking met middelbare scholen/ MBO’s/ HBO’s veel verschillende jongeren bereikt kunnen worden met hele variërende meningen. Tijdens hun mentor lessen kunnen ze mooi de tijd nemen om de enquêtes van de GGD met aandacht in te vullen. Ook kunnen posters op langere termijn effectief werken. Met de juiste plaatsing langs bekende jongeren routes of toilethokken en een goede lay-out zou er redelijk een aantal jongeren bereikt kunnen worden.  

Wat kan gemeente Huizen doen

Er zijn meerdere mogelijkheden vanuit gemeente Huizen besproken om eenzaamheid onder jongeren tegen te gaan. De vervolgcampagne ‘Hey, het is oké’ was hier één van, dit initiatief focust op het verlagen van de drempel om mensen met psychische klachten aan te sporen en de ruimte te geven om over hun zorgen te praten. De gemeente kan meer aandacht besteden aan deze campagne met als doel dat eenzame mensen een luisterend oor kunnen vinden en zich minder alleen zullen voelen. Ook werd een mooi idee benoemd om meer sociale cohesie te creëren onder Huizerse buurtbewoners. Dit kan bereikt worden door buurtbijeenkomsten of evenementen, zoals bijvoorbeeld de Omroeplaan die met Koningsdag het initiatief nam om samen een gezellige en feestelijke markt in de straat te houden. 

Als laatste hulpmiddel voor eenzame jongeren werd een gratis psycholoog voorgesteld. Vanuit de huisartsenpraktijk kan je al terecht bij een GGZ-psycholoog, maar een telefonische hulplijn zou ook een goed idee kunnen zijn. Er zou een ‘adolescenten hulplijn’ kunnen worden aangeboden via de website van de gemeente. Ook belangrijk om te benoemen is dat uit het gesprek bleek dat er vraag is naar een uitgebreid informatiepakket dat elke 18-jarige jongere op de deurmat krijgt. Hierin verlangen we relevante en hedendaagse informatie over het leven wat ze vanaf dat jaar in stappen, zoals het inschrijven bij de woningenmarkt, belasting betalen, belastingaangiftes doen, etcetera. Blijkbaar is er al een brief die gegeven wordt aan 18-jarigen, maar er mag volgens ons wat meer diepgaande informatie in vermeld worden. 

Geschreven door Ilayda