In Huizen meert u aan op de goed uitgeruste steiger van het Nautisch Kwartier. De pittoreske panden van het Nautisch Kwartier zijn gebouwd in de stijl van voormalige Zuiderzeedorpjes. U treft er diverse horecagelegenheden met terras aan het water en een hotel. Het Nautisch Kwartier is een Toeristisch Overstap Punt en er zijn fietsen en e-bikes te huur. Er is volop parkeergelegenheid voor touringcars en bussen.

Oude haven

Aan de oude haven zijn o.a. restaurant de Kalkovens en de Botterwerf met smederij gevestigd. Er ligt daar een aantal authentieke botters, historische vissersschepen die herinneren aan het rijke verleden van Huizen als belangrijk vissersdorp aan de voormalige Zuiderzee. In de Botterwerf en in het Huizer Museum vindt u meer informatie over het visserijverleden en het varend erfgoed van Huizen. De botters die bewaard zijn gebleven, worden zorgvuldig onderhouden en zijn voor vaartochtjes, inclusief bemanning, te huur. Kijk voor informatie, reserveringen en havenfaciliteiten onze website.

Bezoek Huizer Museum met koffie en koek

Met een interessante vaste tentoonstelling en steeds wisselende exposities is het cultuurhistorische Huizer Museum een ‘must’ om te bezoeken voor iedereen die meer wilt weten over de rijke geschiedenis van het oude vissersdorp Huizen. Het museum organiseert ook lezingen, workshops en wandelingen met een gids. Het museum kan zowel individueel als met een groep bezocht worden.

Voor informatie over tarieven en openingstijden kunt u naar de website van het Huizer Museum.

De legende van het Huizer Melkmeisje

Audiotour door het oude dorp vanuit het Huizer Museum. Hoewel Huizen bekend staat als een voormalig vissersdorp, bestond oorspronkelijk de bevolking uit boeren die hun vee lieten grazen op gemeenschappelijke meenten. Rond de Nederlands Hervormde kerk, het oudste gebouw in het oude dorp van Huizen, staat nog een aantal boerderijen uit die tijd.

De wandelroute van het Huizer Melkmeisje voert door de historische straatjes en langs de boerderijen die bewaard zijn gebleven. Deze wandelroute is verkrijgbaar bij het VVV / Huizer Museum dat gevestigd is in het oude dorp. Begeleiding van een gids is mogelijk. Maar ook zonder gids is de route te volgen. Het Huizer Museum in het oude dorp is een cultuurhistorisch museum, dat de geschiedenis van Huizen in beeld brengt, bewaart en beheert. Beleef de geschiedenis van het vissersdorp Huizen met deze audiotour die gratis te beluisteren is via www.visitgooivecht.nl

Meer informatie

Voor meer informatie en openingstijden kunt u naar de website van het Huizer Museum.

Bezoek de botterwerf en de smederij

De geschiedenis van het vissersdorp Huizen vindt u terug in zowel de Oude Haven als het Oude Dorp. Geniet op een steenworp afstand van de aanlegsteiger van demonstraties van oude ambachten, bijvoorbeeld in de smederij of op de botterwerf. Dit programma-onderdeel kan aangevuld worden met een demonstratie palingroken, een optreden van Shantykoor de Zoute Zee of een optreden van de Gooise Operette.

Wilt u met een van de botters varen of een workshop volgen bij de smederij? Ook dat is mogelijk.

Workshop bij de smederij

De smeden van Vuurspetters zullen de cursisten gedurende de workshop begeleiden aan het vuur. Terwijl zij werken aan het vuur en op het aambeeld, begeleiden de smeden van Vuurspetters het technisch creatieve proces. Het voorwerp dat gemaakt wordt, wordt ter plekke uitgelegd. De workshop duurt 1,5 of 2, 5 uur. Minimaal aantal deelnemers 6.

Contact & boeken

Tarief

€ 60 - € 70 per persoon (incl BTW).

De Krachtcentrale, broedplaats voor kunst en cultuur

In de Krachtcentrale, gebouwd in 1938, werden ooit grote stoomketels met kolen gestookt om de naastgelegen bedrijven van stroom te voorzien. Anno 2018 is dit markante gebouw een duurzaam centrum waar mensen elkaar ontmoeten en creativiteit wordt gebundeld. Kom eens langs om het gebouw te bewonderen. Geniet in het restaurant van een smakelijke lunch of exclusief diner. Ontdek de bijzondere schatten in de galerie en ateliers. Of bezoek een lezing of optreden in de club in de kelder. De Krachtcentrale is gevestigd op loopafstand van de haven, Havenstraat 76.

Contact 

06 22 97 15 05
www.de-krachtcentrale.nl

Workshop fotografie met eigen camera of smartphone

Tijdens een wandeling door Huizen of de haven van Huizen leert u al doende alles over fotografie, lichtval, lijnen en architectuur. Een bijzondere plek voor bijzondere fotografie is de Krachtcentrale, de plek die de haven verbindt met het oude dorp. U leert alles over de mogelijkheden van uw camera tijdens deze workshop van 1 of 2 uur.

Contact en boeken

Tarief

€ 20 per persoon, excl. btw voor een workshop van 2 uur.

Optreden Gooise Operette

Optreden van 6 solisten en een pianist van de Gooise Operette aan boord van de riviercruise of op een gewenste locatie in Huizen. Het optreden duurt gemiddeld 2 maal 35 minuten en men is flexibel in repertoire.

Contact

Loes Jongen
E-mail: info@gooiseoperette.nl 

Tarief

Per optreden vanaf €475,- all-in (korting bij meerdere optredens).

Lokale evenementen

Highlights in de regio

Huizen is een ideale uitvalsbasis voor diverse historische en toeristische trekpleisters in de regio. Op steenworp afstand ligt het gezellige schildersdorp Laren met het museum Singer Laren, horeca en winkels. Ook het vestingstadje Naarden ligt vlakbij Huizen en even verder ligt Muiden met het Amsterdam kasteel Muiderslot. Amsterdam is goed bereikbaar via de A1. Almere en Utrecht zijn vanuit Huizen snel te bereiken via de A27. Al deze bestemmingen zijn binnen 30 minuten vanuit de haven van Huizen bereikbaar.

kaart omgeving Huizen

Meer informatie

Transport naar en van het oude dorp

Locaties voor evenementen en optredens 

  • Riva Wijnlounge bij het Fletcher Hotel Nautisch Kwartier
  • De Botterwerf
  • De Krachtcentrale
  • Het Huizer Museum Evenementen (www.visitgooivecht.nl
  • Elke donderdag Jazz bij Riva (in de zomer op het terras) 
  • Demonstratie smeden