Huisdier kwijt of gevonden

Vindt u een dier of bent u een huisdier kwijt? Dan kunt u contact opnemen met de stichting AMIVEDI. Deze landelijke vrijwilligersorganisatie zorgt voor het gratis registreren van vermiste en gevonden huisdieren. U kunt zoeken op de website van AMIVEDI of bellen met telefoonnummer 0900 264 83 34. U kunt ook contact opnemen met Dierenbeschermingscentrum Amersfoort (088) 811 34 70.

Melding gewonde dieren

Het melden van een gewond dier kan via het noodnummer van de Dierenambulance (035) 683 03 00. De Dierenambulance maakt vanuit Huizen per jaar ongeveer 300 ritten om gewonde dieren te vervoeren, de gegevens van een dier vast te stellen en om de afvoer van dode dieren te verzorgen. De Dierenambulance heeft een algemene chiplezer waarmee geprobeerd kan worden om de eigenaar van een dier te achterhalen. Veel zoekgeraakte dieren komen in het asiel terecht als de eigenaar niet opgespoord kan worden. Het chippen van een dier is dan ook de beste manier om een dier weer thuis te kunnen brengen.

Zwerfdieren

De vinder van een zwerfdier is verplicht om zo snel mogelijk aangifte te doen bij de politie. Bij het Dierenbeschermingscentrum Amersfoort worden zwerfdieren opgevangen in de dierennoodopvang. Hier kunt u terecht voor de opvang van gevonden dieren en gewonde zwerfdieren. 

Afstand doen van een huisdier

Mensen die niet langer voor hun huisdier kunnen of willen zorgen, kunnen het dier naar dierenasiel Crailo brengen. 

Dieren begraven of cremeren

Als een huisdier overlijdt, zijn er vier mogelijkheden:

  1. Kleine dieren (tot 10 kilo) begraven in de eigen tuin/omgeving of eventueel meegeven met het eigen huisvuil.
  2. Het dier (laten) brengen naar een destructiebedrijf.
  3. Voor cremeren kunt u terecht in Naarden, waar een crematorium speciaal voor dieren is gevestigd.
  4. De dichtstbijzijnde dierenbegraafplaats is in Hoevelaken.