Havens in Huizen

De laatste jaren heeft Huizen zich ontwikkeld tot een sfeervolle havenplaats met praktische faciliteiten, het pittoreske Nautisch Kwartier met een hotelaccommodatie en diverse horeca gelegenheden.

Gemeente Huizen telt vier jachthavens:

De jachthavens zijn te bereiken vanaf het Gooimeer via een betonde geul (GM 26-H 1) met een gemiddelde diepte van 1.90 meter. Op de westelijke havendam staat een vast groen havenlicht, op de oostelijke havendam staat een rood havenlicht (N 52°19,’00” E 005°14’ 57”). 

Gemeentelijk jachthaven

(N 52°18’ 26” E005°14’ 33”)

Als u vanuit het Gooimeer gemeente Huizen nadert, vaart u via een betonde geul de haven binnen. Direct aan bakboordzijde ziet u de gemeentelijke Buiten Haven (ook bekend als Nieuwe Haven). U vaart rechtdoor links langs het Nautisch Kwartier. Dan komt u bij de gemeentelijke Binnen Haven (ook bekend als Oude Haven. U ziet rechts aan de westelijke zijde de historische Botterwerf met Botterschepen. De meldsteiger en het havenkantoor liggen daarvoor. De jachthavens tellen zo'n 400 ligplaatsen en de Binnen Haven is uitstekend geschikt voor passanten. 

De gemeentelijk haven is 'Voorkeurshaven 2020-2023' van de KNCM

Gemeentelijke Aanloophaven

(N 52°18’ 23” E005°15’ 51”)

Vanaf het Gooimeer is een 1.90 meter diepe geul van ongeveer 1,2 kilometer ten zuidoosten van de betonde geul. Deze leidt naar een ophaalbrug aan de haven van 3 meter hoog die toegang biedt tot de Aanloophaven. De vaargeul is goed bebakend. Halverwege de Aanloophaven ligt een vaste brug met een hoogte van 3 meter. Daarna staan enkele vaste houten bruggen van elk 3 meter hoog. De maximum diepgang in de aanloophaven IJZP is 1.90 meter. Aanmeergelegenheid voor schepen tot 3 meter hoogte in de Draaikom bij het winkelcentrum (hogere schepen vóór de vaste brug aan de noordelijke zijde), in beheer bij de gemeente, tarief €0,50 per meter lengte per nacht voor passanten (geen voorzieningen). De ophaalbrug over de ingang van de Aanloophaven wordt op uw verzoek geopend door telefonisch contact op te nemen met de brugwachters via telefoonnummer: 06 50 19 30 95.

Bedieningsdagen en -tijden van de ophaalbrug

De brug wordt bediend van:

  • 1 april tot en met 31 mei en van 1 september tot en met 1 november van 8.30 tot 21.00 uur.
  • 1 juni tot en met 1 september van 8.30 tot 22.30 uur. Dit betreft eveneens de bediening in de weekenden en feestdagen.   

Contact met de havenmeester

De havenmeester is telefonisch bereikbaar via 06 27 30 80 84 of via (035) 528 12 22. Meer informatie over de beschikbaarheid van de havenmeester leest u op de pagina Contact en informatie.

Natuur- en milieu-informatie

Gemeente Huizen is bij uitstek een vertrekpunt om de prachtige natuur te voet, per fiets of per boot te beleven. De grote diversiteit aan landschap in bos, heide, water en polder maakt dat het verkennen van de groene omgeving van Huizen tot een avontuur. De Gemeente haven promoot dan ook van harte de verkenning en beleving van het fraaie natuurlandschap om Huizen. In het havenkantoor vindt u het nodige promotiemateriaal van verschillende natuurorganisaties zoals 'Het Goois natuur reservaat', Vrienden van 't Gooi, Staatbosbeheer Gooi- en Eemmeer en natuurmonumenten. Via onderstaande links komt u bij betreffende natuurorganisaties voor meer informatie.