De jaarwisseling 2021-2022 in Huizen is rustig verlopen. Schade aan (particuliere en gemeentelijke) eigendommen is er wel. Vooraf was sprake van een intensieve voorbereiding en samenwerking met de politie, gemeentelijke boa’s en ingehuurde beveiliging, jongerenwerkers van Versa Welzijn, winkeliers, buurtpreventievereniging Holleblok en bewoners.

Rustige nieuwjaarsnacht

In en rondom winkelcentrum Kostmand zijn vernielingen aangericht. Daar is een bushokje gesneuveld, zijn brievenbussen in een appartementencomplex gesloopt en stoeptegels gebruikt om ramen in te gooien. Ook werd een putdeksel gesloopt. Het doel van de gemeente was en is om de schade te beperken tot 0. “Dat blijft een ambitieuze doelstelling, maar we gaan de goede kant op. Volgens onze boa’s en de ingehuurde beveiliging was het een van de rustigste nieuwjaarsnachten van de afgelopen jaren en ik hoor dat ook van de brandweer. Dat had door de coronamaatregelen ook anders kunnen lopen, want deze tijd met veel beperkingen is voor jongeren al moeilijk genoeg. Een uitlaatklep kan dan zo’n jaarwisseling zijn. Gelukkig was dat niet het geval. Maar dat neemt niet weg dat er op enkele plekken toch vernielingen zijn aangericht. Daarom alsnog mijn oproep aan gedupeerden om aangifte te doen. En als mensen iets gezien hebben dat politie en/of ons verder kan helpen, meld het ons!” aldus burgemeester Niek Meijer.

Schades en incidenten

Het totale schadebedrag aan gemeentelijke eigendommen wordt op dit moment geïnventariseerd en is mogelijk lager dan vorig jaar. Het aantal gemeentelijke eigendommen dat is beschadigd, is deze jaarwisseling minder dan vorig jaar. Er zijn, voor zover nu bekend, drie vuilnisbakken en twee putdeksels vernield. Er is op diverse plaatsen wat brandschade aan het wegdek en de bermen. Schade aan gemeentelijke gebouwen zoals scholen en buurthuizen is er niet. Daarnaast is er ook geen schade bij de sportaccommodaties. Burgemeester Meijer: ”De politie was de hele nacht nadrukkelijk in onze gemeente aanwezig en naast onze boa’s hadden wij tot 05.00 uur voortdurend beveiliging rondrijden die wij hadden ingehuurd. Zo werd alles snel geconstateerd en kon er direct actie worden ondernomen, zoals bijvoorbeeld die put bij de Kostmand tijdelijk dichten.”

Vuurwerk

Ondanks het vuurwerkverbod werd er toch vuurwerk afgestoken. Niek Meijer: “Het was zelfs meer dan vorig jaar, toen er ook een vuurwerkverbod was. En niet alleen tijdens de jaarwisseling, ook daarvoor werd er vuurwerkoverlast ervaren en gemeld.”