Op zaterdag 13 april 2024 organiseerden de Oekraïners op Ellertsveld een Burendag om hun nieuwe buren beter te leren kennen. De 60 Oekraïners verhuisden begin februari 2024 van de Bovenmaatweg naar hun nieuwe, tijdelijke woning op Ellertsveld. 

Locatiemanager Ellertsveld Lion Kalentjev: “De afgelopen dagen waren de Oekraïners en vrijwilligers volop in voorbereiding op de Burendag. Oekraïense traktaties werden gemaakt, maskers ontworpen en een toneelstuk bedacht. De nieuwe bewoners op Ellertsveld konden niet wachten om kennis te maken met hun nieuwe buren.”

Burendag groot succes

Zo’n 100 mensen uit de buurt kwamen naar Ellertsveld. De feestelijke middag werd geopend met welkomstwoorden van Lion Kalentjev en wethouder Karin van Werven. Van Werven: “Het is heel belangrijk om je buren te leren kennen. Deze Burendag met heerlijke hapjes en een toneelstuk is een prachtig initiatief. Ik hoop dat u straks ook echt met elkaar in gesprek gaat om elkaar te leren kennen!”

Vrolijk optreden en welkom

De openingswoorden werden gevolgd door een vrolijk optreden van een aantal bewoners met de voorstelling ‘De Groentefamilie’. Vervolgens verwelkomden de nieuwe bewoners volgens Oekraïense traditie hun buren met brood en zout. Dit gebaar symboliseert gastvrijheid en verbondenheid. Tot het einde van de middag konden de buurtbewoners rondkijken, smullen van de Oekraïense lekkernijen en bijpraten. Ook meldden zich meteen een paar vrijwilligers om te helpen wanneer dat nodig is.