Vrijwilligster Olga Dol zet zich in voor Oekraïners in Newport

Olga Dol is een duizendpoot. Deze lerares handvaardigheid organiseerde onder andere de Kunst & Cultuurmarkt in Huizen, gaf taallessen aan statushouders en was bloemist. Dol is nu al ruim 2 jaar vrijwilligster in ‘Newport’. In dit voormalige hotel aan het Gooimeer vangt de gemeente Huizen zo’n 190 Oekraïners tijdelijk op. In dit interview vertelt Olga over haar ervaringen als vrijwilligster.

U bent net 80 jaar geworden; waarom bent u nog een vrijwilligster?

Olga lacht en zegt: “Ik krijg zoveel energie van mijn vrijwilligerswerk in Newport. Het is een kleine moeite en geeft ‘groot geluk’. We woonden net 2 maanden in ons appartement, toen de Oekraïners onze nieuwe buren werden. Als goede buur stak ik direct ‘de handen uit de mouwen’. In die eerste weken trommelde ik familie en vrienden op en hielpen we bij het uitdelen van kleding en het inrichten van de kamers in Newport.”

Waar helpt u de Oekraïners in Newport momenteel mee?

“Ik geef elke dinsdagavond schilderles. Dan kunnen ze hopelijk tijdens de les even hun zorgen vergeten. Vrijdagochtend houd ik vrij om samen koffie te drinken met de Babusya’s, de oma’s die op de kinderen passen als de ouders werken. Op die vrijdagochtend praten en lachen we heel wat af met elkaar. Ondanks dat zij geen Engels spreken en ik geen Oekraïens. Google Translate is onze reddende engel.”

Doet u nog meer?

Olga vervolgt: “Zaterdag 24 februari was het precies 2 jaar geleden dat de oorlog in Oekraïne uitbrak. Heel verdrietig. Op deze dag heb ik een lange tafel neergezet in Newport. Om, voor wie dit wilde, samen te kunnen eten en drinken. En om het verdriet in alle rust met elkaar te kunnen delen. Dit doe ik ook met kerst.”

En met Pasen?

“Op zaterdag 30 maart staan de Oekraïners van 11.00 tot 17.00 uur met een kraam op de Paasmarkt in winkelcentrum de Oostermeent. Met de verkoop van versierde paaseieren, paasstukjes, Oekraïense kleding en lekkere baksels hopen ze geld op te halen voor sokken en handschoenen voor de mannen en vrouwen aan het front. We zijn nu al druk bezig met het maken van de paasstukjes. Dus kom allen.”

“Met Bevrijdingsdag op 5 mei organiseren zowel de Oekraïners op Ellertsveld als Newport een echte Oekraïne-markt bij de ophaalbrug bij de buurtvereniging Aanloophaven. Dan verkopen we Oekraïense lekkernijen zoals taarten en gevulde pannenkoekjes, sjasliek, tweede handskleding en mooie spullen uit Oekraïne. Muziek en picknicktafels maken de markt compleet. Met de opbrengst hopen de Oekraïners een tweedehands auto te kunnen kopen voor de Oekraïners aan het front.”

U bent nu 80 jaar; hoe lang gaat u nog door?

“Zo lang ik het nog kan. Het zit in mijn bloed. En mochten de Oekraïners weer naar huis teruggaan, dan komt er vast weer iets anders op mijn pad.”

Wilt u ons nog iets meegeven?

“Wees lief tegen elkaar en tegen vluchtelingen. In Huizen hebben we nauwelijks overlast van de vluchtelingen. En kom je een vluchteling tegen, groet dan. Het feit dat je als mens gezien wordt, is zo waardevol.”