Onderscheiding is erkenning voor veilige en schone jachthaven

De gemeentehaven Huizen komt voor 2021 in aanmerking voor de Blauwe vlag. Dit is een internationale milieuonderscheiding, die jaarlijks wordt toegekend aan stranden en jachthavens die aangetoond hebben schoon en veilig te zijn. De onderscheiding wordt op 6 mei officieel uitgereikt aan havenmeester Dick van Veldhuizen op de Hanzehaven in Elburg.

Over de Blauwe Vlag

De Blauwe Vlag is een initiatief van FEE (Foundation for Environmental Education). FEE is een onafhankelijk internationaal netwerk van organisaties uit inmiddels 59 landen die zich inspannen op het gebied van natuur- en milieuvoorlichting. Voor Nederland heeft IVN (Instituut voor natuureducatie en duurzaamheid) zitting in FEE. De Stichting Keurmerk Milieu, Veiligheid en Kwaliteit (KMVK) voert voor IVN de Nederlandse Blauwe Vlag campagne. Het doel van het Blauwe Vlag Programma is om overheden, ondernemers en recreanten blijvend te betrekken bij de zorg voor schoon en veilig water, mooie natuur en een gezond milieu. Het mogen voeren van een Blauwe Vlag is een erkenning voor de inspanningen die de strandgemeente of jachthavenbeheerder op dit gebied heeft geleverd. Voor de toerist is de Blauwe Vlag internationaal het herkenning- en kwaliteitssymbool voor goede schone stranden met goede waterkwaliteit en veilige en schone jachthavens.
 

Criteria

Bij de gemeentehaven Huizen heeft men zich in de afgelopen twee jaar ingespannen om de haven te laten voldoen aan de internationale criteria, gesteld door de FEE. Er zijn de nodige maatregelen genomen, zoals het plaatsen van extra reddingtrappen, brandblussers en het periodiek reinigen van de steigerdekken. Ook zijn er initiatieven genomen op het gebied van duurzaamheid en milieu- en natuurinformatie. Deze inspanning wordt nu beloond met de toekenning van de Blauwe vlag. Na de uitreiking van de vlag zal deze trots wapperen aan de vlaggenmast bij de meldsteiger van de haven.