Vroeger werden waterleidingen vaak van lood gemaakt. Sinds 1960 is dit in Nederland verboden. Lood in drinkwater is namelijk ongezond voor kinderen(externe link) (pdf).

Toch zijn er nog steeds gebouwen die vanwege het bouwjaar loden waterleidingen hebben. Ten aanzien van de verantwoordelijkheid, bestaat in ons land de volgende afspraak:

  • Drinkwaterbedrijven (in de regio Gooi en Vechtstreek PWN en Waternet) zijn verantwoordelijk voor de leiding vóór de watermeter. 
  • Eigenaren van huizen en gebouwen zijn verantwoordelijk voor de leidingen áchter de watermeter. 

De tien Nederlandse drinkwaterbedrijven hebben laten weten dat zij het complete drinkwaternet alsnog zullen controleren, al zijn vrijwel alle loden leidingen in het verleden vervangen.

Scholen en kinderdagverblijven

In Huizen zijn er geen schoolgebouwen met loden leidingen. Het enige schoolgebouw van voor 1960 wordt op dit moment gerenoveerd. Het leidingwerk is in zijn geheel vervangen.

De GGD schrijft als toezichthouder alle houders van kinderdagverblijven en gastouderbureaus aan om ze te wijzen op hun verantwoordelijkheid om kinderen schoon drinkwater aan te bieden. Daar waar de kinderdagverblijven in gebouwen van de gemeente Huizen zitten, zijn dit gebouwen zonder loden leidingen. Deze gebouwen zijn allemaal ná 1960 gebouwd en hebben daarom geen loden leidingen.

Oudere gemeentelijke panden

In opdracht van de gemeente wordt de aanwezigheid van loden leidingen onderzocht in de oudere gemeentelijke panden van vóór 1960. Mochten er in die panden loden leidingen worden aangetroffen, dan worden deze vervangen.

Gemeenten en de GGD benaderen alle locaties waar kinderen verblijven, met als doel dat alle gebouwen van vóór 1960 op loden leidingen worden gecontroleerd. 

Huiseigenaren

Voor huiseigenaren geldt een eigen verantwoordelijkheid. Op de website loodinwatertesten.nl(externe link) kan een  eigenaar op eenvoudige wijze nagaan of er sprake kan zijn van loden leidingen. Ook kan een test worden aangevraagd.

Huurders

Ook voor huurders geldt dat de website  loodinwatertesten.nl(externe link) behulpzaam kan zijn. Bij vermoedelijke aanwezigheid van loden leidingen, kunnen zij contact opnemen met de verhuurder. 

Meer informatie

Voor vragen over de gezondheid in relatie tot loden waterleidingen kunt u tijdens kantooruren contact opnemen met de GGD(externe link), via telefoonnummer (035) 692 62 22.