In de week van 5 februari verhuisden ongeveer 60 Oekraïners naar hun nieuwe, tijdelijke woning op Ellertsveld. De Oekraïners met een fysieke en of verstandelijke beperking verbleven sinds maart 2022 samen met hun verzorgers (vaak een familielid of vriend) op de tijdelijke opvanglocatie Bovenmaatweg 333.

“Er waren veel blije en dankbare gezichten te zien de afgelopen dagen hier op Ellertsveld”, aldus locatiemanager Bianca van den Berg. “Ze vonden de verhuizing hiernaartoe best spannend. We hadden geen idee hoe de verhuizing zou verlopen voor deze groep. Het ging gelukkig goed. Binnen drie dagen zat iedereen tevreden in zijn nieuwe woning.”

De Oekraïners deden veel zelf 

“Ze pakten zelf in, ruimden veel spullen op en hielpen elkaar onderling”, vertelt Bianca van den Berg. “Ook ondersteunden ongeveer 10 vrijwilligers ons met zaken als uitruimen, bedden opmaken en kasten in elkaar zetten. Fantastisch allemaal.”

“De Oekraïners zijn heel blij dat ze in dezelfde buurt konden blijven wonen. Ik merk dat de Oekraïners zich al een beetje thuis voelen op Ellertsveld. Ze pakken langzaam dagelijkse zaken op als boodschapjes doen. De stapels dozen worden langzaam lager in hun woningen. Ik zie steeds meer ingerichte, gezellige woningen.”

De (bouw)werkzaamheden op Ellertsveld zijn bijna afgerond

De bouwhekken gaan de komende dagen weg. Bij het fietspad aan het Enkhuizerzand plaatst de aannemer nog plantenbakken waardoor een ‘groene fietssluis’ terugkeert. Ook komen er extra putten zodat het regenwater op Ellertsveld goed blijft wegstromen. De hovenier plant tot slot de laatste bomen en struiken. 

De Oekraïners voelen zich al snel thuis in nieuwe woning.
Verhuizers brachten persoonlijke spullen van Oekraïners naar Ellertsveld.