Het is oorlog in Oekraïne. Dat houdt ook veel Huizers bezig. Er komen gevluchte Oekraïners naar Nederland, ook naar Huizen. Inmiddels is de eerste groep vluchtelingen in Huizen aangekomen.

Uit solidariteit met de mensen in Oekraïne hees de gemeente Huizen in maart 2022 de Oekraïense vlag.

De opdracht vanuit de landelijke overheid aan de 25 Nederlandse veiligheidsregio’s is om per regio 2000 vluchtelingen te huisvesten. Huizen maakt onderdeel uit van de Veiligheidsregio Gooi en Vechtstreek en levert een bijdrage aan die opdracht. Huizen streeft op dit moment naar de opvang van 250 Oekraïense vluchtelingen. Gezien de huidige ontwikkelingen in Oekraïne kunnen dat er meer worden. 

Voor actuele informatie vanuit de Rijksoverheid over de opvang van Oekraïners in Nederland kijkt u op de website van de Rijksoverheid: Opvang van Oekraïners in Nederland.(externe link)

U vindt op deze website ook antwoorden op veelgestelde vragen over onder andere: onderwijs voor kinderen uit Oekraïne, inburgering en taalles, werk en inkomen en gezondheid.

Informatie in verschillende talen (o.a. Oekraïens en Russisch)

RefugeeHelp.nl(externe link) is het online startpunt voor Oekraïense vluchtelingen in Nederland en iedereen die zich voor hen wil inzetten. Het platform is beschikbaar in de talen Nederlands, Engels, Russisch en Oekraïens en een samenwerking van Vluchtelingenwerk met het Rode Kruis en Leger des Heils.

Meer informatie in verschillende talen:

Er is ook een Support Hotline voor Oekraïense vluchtelingen en iedereen die wil helpen: 020 300 70 00.

Vragen aan de gemeente

Heeft u vragen of wilt u meer informatie? Bel de gemeente via 14 035 of stuur een e-mail naar gemeente@huizen.nl

Handige links