Minder maaien, meer natuur in Huizen

We zetten in Huizen geleidelijk de stap naar natuurlijker groenbeheer. Op steeds meer plekken kiezen we ervoor om minder vaak te maaien. Dat doen we niet zomaar, maar met een duidelijk doel: ruimte geven aan biodiversiteit en de natuur de kans geven zich te herstellen.

Waarom maaien we minder?

Regelmatig maaien zorgt voor een strak en opgeruimd grasveld, maar het beperkt ook de groei van bloemen en kruiden die belangrijk zijn voor insecten, vogels en andere dieren. Door op sommige locaties minder te maaien, ontstaat er meer variatie in begroeiing. Dit trekt bijvoorbeeld bijen, vlinders en andere nuttige insecten aan. Die vormen weer voedsel voor vogels en kleine zoogdieren. Minder maaien is dus een eenvoudige, maar effectieve manier om de biodiversiteit in Huizen te verbeteren.

Wat verandert er in het maaibeheer?

Op diverse plekken in Huizen passen we het maaibeheer aan om meer ruimte te geven aan natuur en biodiversiteit. In het Stadspark maaien we voortaan minder vaak. We laten bijvoorbeeld de eerste meter langs wandelpaden regelmatig maaien. De ruigere grasdelen worden één of twee keer per jaar gemaaid, afhankelijk van de aanwezige plantensoorten. Daarnaast passen we op steeds meer plekken sinusmaaien toe: een methode waarbij slingerend wordt gemaaid en zo’n 40% van het gras blijft staan. Dit zorgt voor variatie en biedt voedsel en schuilplekken voor dieren. Op de locaties waar we minder maaien, plaatsen we borden met uitleg. 

Deze keuzes maken we niet alleen. De plekken waar we minder maaien worden mede bepaald op basis van advies van de Expertgroep Natuur.

Wat kunt u zelf doen?

Overweeg om in uw eigen tuin ook eens minder te maaien of te snoeien. Maai een hoekje van de tuin niet, voor klavers, pinkersterbloemen of paardenbloemen. Deze planten zijn een grote voedselbron voor vlinders en bijen.

Let op vogels bij het snoeien 

Bij het snoeien van heggen is het belangrijk om rekening te houden met vogels zoals de huismus. Deze kleine tuinvogels maken graag hun nesten in hagen. Probeer daarom buiten het broedseizoen te snoeien (grofweg van maart tot juli), en controleer of er nesten in de struiken zitten voordat u begint. Zo helpt u mee om de vogels een veilige plek te bieden om hun jongen groot te brengen. 

Denk met ons mee

We verbeteren het maaibeheer stap voor stap. Heeft u zelf een plek in de gemeente waar volgens u minder gemaaid zou kunnen worden? Laat het ons weten! Uw tips zijn welkom via gemeente@huizen.nl. Bij vragen kunt u contact opnemen met de gemeente via telefoonnummer 14 035 of e-mailadres gemeente@huizen.nl