Het aanvragen en ophalen van een paspoort of Nederlandse identiteitskaart doet u zelf, bij de gemeente waar u staat ingeschreven. Het paspoort of de Nederlandse identiteitskaart ligt na 5 werkdagen voor u klaar. Kinderen moeten meekomen bij het aanvragen en ophalen van hun eigen paspoort en/of identiteitskaart.

Let op: Burgerzaken werkt uitsluitend op afspraak. Ook voor het ophalen van een paspoort of een identiteitskaart. 

Maak een afspraak

Meenemen

Neem het volgende mee als u uw paspoort aanvraagt:

Kinderen en jongeren

Jonger dan 18 jaar

Ben je jonger dan 18 jaar en vraag je een paspoort aan? Laat je gezaghouder(s) dan toestemming geven. Dit zijn meestal je ouder(s). Als er twee gezaghouders zijn, dan moeten zij allebei toestemming geven.

DigiD linkOnline toestemming geven 

Als online toestemming geven niet lukt, neem dan een toestemmingsformulier  mee met daarop de handtekening van je gezaghouder(s). Neem ook een kopie van de legitimatiebewijzen van je gezaghouder(s) mee.

Jonger dan 12 jaar

Ben je jonger dan 12 jaar en vraag je een Nederlandse identiteitskaart aan? Laat je gezaghouder(s) dan toestemming geven. Dit zijn meestal je ouder(s). Als er twee gezaghouders zijn, dan moeten zij allebei toestemming geven.

DigiD linkOnline toestemming geven

Als online toestemming geven niet lukt, neem dan een toestemmingsformulier  mee met daarop de handtekening van je gezaghouder(s). Neem ook een kopie van de legitimatiebewijzen van je gezaghouder(s) mee.Neem ook een kopie van de legitimatiebewijzen van je gezaghouder(s) mee. 

Betalen

U kunt betalen met pin of contant geld. Het liefst betaalt u met pin.

Tarieven2023
Nationaal paspoort77,85
Nationaal paspoort jeugdtarief58,85
Zakenpaspoort (66 pagina's in plaats van 34)77,85
Zakenpaspoort jeugdtarief58,85
Vreemdelingenpaspoort58,85
Tweede paspoort77,85
Tweede zakenpaspoort77,85
Nederlandse identiteitskaart70,35
Nederlandse identiteitskaart jeugdtarief37,95
Spoedkosten reisdocument (extra kosten)53,00

Afhalen

Heeft u een aanvraag gedaan voor een paspoort of een Nederlandse identiteitskaart? De periode tussen aanvragen en afhalen is vijf werkdagen. U kunt het paspoort of identiteitskaart afhalen bij de balie van Burgerzaken. Maak hiervoor een afspraak.

Bij het ophalen levert u het oude paspoort of de identiteitskaart in.

Spoed

Heeft u het eerder nodig? Maak dan gebruik van de spoedprocedure