Paspoort en Nederlandse identiteitskaart

Het aanvragen en ophalen van een paspoort of Nederlandse identiteitskaart doet u zelf, bij de gemeente waar u staat ingeschreven. Het paspoort of de Nederlandse identiteitskaart ligt na 5 werkdagen voor u klaar. Kinderen moeten meekomen bij het aanvragen en ophalen van hun eigen paspoort en/of identiteitskaart.

Burgerzaken werkt uitsluitend op afspraak. Ook voor het ophalen van een paspoort of een identiteitskaart. Voor het ophalen maakt u níét zelf een afspraak. Dat doet een medewerker nadat u uw aanvraag heeft gedaan. Wij verwachten de komende jaren een stijging van het aantal aanvragen. De wachttijden kunnen dus oplopen, zeker in de periode vóór de zomervakantie. Vraag daarom ruim op tijd een nieuw paspoort of identiteitskaart aan. 

Maak een afspraak

Meenemen

Neem het volgende mee als u uw paspoort aanvraagt:

  • Alle reisdocumenten die u nu heeft: paspoort en/of identiteitskaart, geldig of niet geldig.
  • U neemt ook een goed lijkende kleurenpasfoto mee die maximaal 6 maanden oud is. De pasfoto moet voldoen aan de regels die gelden voor pasfoto’s. In het gemeentehuis vindt u een fotocabine (let op: niet geschikt voor kleine kinderen of baby's).
  • Uw pinpas of contant geld
  • Voor kinderen geldt dat de gezaghebbende ouders toestemming moeten geven (zie ook 'Kinderen en jongeren'). Dat kan online: 'online toestemming geven' of met het toestemmingsformulierlink naar pdf bestand.

Kinderen en jongeren

Jonger dan 18 jaar

Ben je jonger dan 18 jaar en vraag je een paspoort aan? Laat je gezaghouder(s) dan toestemming geven. Dit zijn meestal je ouder(s). Als er twee gezaghouders zijn, dan moeten zij allebei toestemming geven.

DigiDOnline toestemming geven 

Als online toestemming geven niet lukt, neem dan een toestemmingsformulierlink naar pdf bestand  mee met daarop de handtekening van je gezaghouder(s). Neem ook een kopie van de legitimatiebewijzen van je gezaghouder(s) mee.

Jonger dan 12 jaar

Ben je jonger dan 12 jaar en vraag je een Nederlandse identiteitskaart aan? Laat je gezaghouder(s) dan toestemming geven. Dit zijn meestal je ouder(s). Als er twee gezaghouders zijn, dan moeten zij allebei toestemming geven.

DigiDOnline toestemming geven

Als online toestemming geven niet lukt, neem dan een toestemmingsformulierlink naar pdf bestand  mee met daarop de handtekening van je gezaghouder(s). Neem ook een kopie van de legitimatiebewijzen van je gezaghouder(s) mee. Neem ook een kopie van de legitimatiebewijzen van je gezaghouder(s) mee. 

Betalen

U kunt betalen met pin of contant geld. Het liefst betaalt u met pin.

Tarieven2024
Nationaal paspoort€ 83,85
Nationaal paspoort jeugdtarief€ 63,40
Zakenpaspoort (66 pagina's in plaats van 34)€ 83,85
Zakenpaspoort jeugdtarief€ 63,40
Vreemdelingenpaspoort€ 63,40
Tweede paspoort€ 83,85
Tweede zakenpaspoort€ 83,85
Nederlandse identiteitskaart€ 75,80
Nederlandse identiteitskaart jeugdtarief€ 40,90
Spoedkosten reisdocument (extra kosten)€ 57,05

Afhalen

Heeft u een aanvraag gedaan voor een paspoort of een Nederlandse identiteitskaart? De periode tussen aanvragen en afhalen is vijf werkdagen. U kunt het paspoort of identiteitskaart afhalen bij de balie van Burgerzaken. Een medewerker maakt hiervoor met u een afspraak.

Bij het ophalen levert u het oude paspoort of de identiteitskaart in.

Spoed

Heeft u het eerder nodig? Maak dan gebruik van de spoedprocedure