Spoedaanvraag paspoort of Nederlandse identiteitskaart

Let op: Burgerzaken werkt uitsluitend op afspraak. Ook voor het afhalen van documenten. Zie voor meer informatie: burgerzaken op afspraak.

Kunt u geen week wachten op uw nieuwe paspoort of identiteitskaart? Dan kunt u gebruik maken van een spoedprocedure. Als u de spoedaanvraag vóór 15.00 uur indient, kunt u het reisdocument (meestal) na twee werkdagen weer ophalen. 

Spoedprocedure bij vermissing

Is uw reisdocument vermist en heeft u geen ander identiteitsbewijs, zoals bijvoorbeeld een rijbewijs? Dan bestaat de kans dat een spoedaanvraag niet mogelijk is. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met burgerzaken via telefoonnummer 14 035. U kunt de vermissing van uw reisdocument melden.

Voor het aanvragen van een reisdocument in een spoedprocedure gelden dezelfde aanvraagvoorwaarden als bij een normale procedure.

Meenemen

  • Alle bestaande reisdocumenten, zowel paspoorten als identiteitskaarten. Bij dubbele nationaliteit ook buitenlandse reisdocumenten;
  • Een goed lijkende kleurenpasfoto die maximaal 6 maanden oud is, en die aan alle eisen voldoet. In het gemeentehuis vindt u een fotocabine;
  • Uw pinpas of contant geld.
  • Bent u jonger dan 18 jaar, en u vraagt een paspoort aan, dan heeft u toestemming nodig van beide ouders (of van degene die het gezag uitoefent). Dit kan online via ons online toestemmingsformulier. Als online toestemming geven niet lukt, gebruikt u het schriftelijke toestemmingsformulier . Neem dat mee met daarop de handtekening van je gezaghouder(s). Neem ook een kopie van de legitimatiebewijzen van je gezaghouder(s) mee.
  • Bent u jonger dan 12 jaar, en u vraagt een Nederlandse identiteitskaart aan, dan heeft u toestemming nodig van beide ouders (of van degene die het gezag uitoefent). Dit kan online via ons online toestemmingsformulier. Als online toestemming geven niet lukt, gebruikt u het schriftelijke toestemmingsformulier . Neem dat mee met daarop de handtekening van je gezaghouder(s). Neem ook een kopie van de legitimatiebewijzen van je gezaghouder(s) mee.

Betalen

U kunt betalen met pin of contant geld. Het liefst betaalt u met pin.

Product of dienstTarief 2024
Nationaal paspoort€ 83,85
Nationaal paspoort jeugdtarief€ 63,40
Nederlandse identiteitskaart€ 75,80
Nederlandse identiteitskaart jeugdtarief€ 40,90
Spoedkosten reisdocument (extra kosten)€ 57,05

Afhalen

Let op: Burgerzaken werkt uitsluitend op afspraak. Ook voor het afhalen van documenten. Bij de aanvraag wordt meteen een afspraak gemaakt voor het ophalen van het document. Zie voor meer informatie: burgerzaken op afspraak.

Over het algemeen kunt u het reisdocument na twee werkdagen weer ophalen. Dit is echter niet gegarandeerd. Vraag uw reisdocumenten dus bij voorkeur op tijd aan.

Wanneer kunt u op afspraak afhalen?

DagOp afspraak afhalen
MaandagTussen 8.30 en 12.30
DinsdagTussen 8.30 en 12.30
WoensdagTussen 13.30 en 17.30
DonderdagTussen 8.30 en 12.30 
VrijdagTussen 8.30 en 12.30
ZaterdagGemeentehuis gesloten

U kunt het document afhalen bij de balie van Burgerzaken. Bij het ophalen levert u het oude paspoort of identiteitsbewijs in.

Heeft u gevonden wat u zocht?