Jongeren kunnen met 17 jaar hun rijbewijs halen (categorie B). Tot hun 18e jaar mogen zij dan onder begeleiding van een coach autorijden. Er moet dan wel een begeleiderspas geregistreerd staan. 

Theorie

Vanaf 16-jarige leeftijd kun je je aanmelden voor het theorie-examen bij het CBR. Vanaf 16,5 jaar kun je starten met rijlessen bij een rijschool die je zelf kiest. Ook kun je een tussentijdse rijtoets afleggen. Aanmelden voor het praktijkexamen van het CBR kan vanaf 17-jarige leeftijd. Om rijexamen te mogen doen, moet je een geldig theoriecertificaat hebben.

Rijbewijs

Als je slaagt voor het examen, krijg je een gewoon rijbewijs. Tot je 18e mag je alleen autorijden met je begeleider. Vanaf je 18e mag je zelfstandig de weg op. Met dit rijbewijs mag je ook op een brommer of scooter rijden (hierbij hoef je uiteraard niet begeleid te worden door je begeleider). Let op: Het rijbewijs kan in Nederland worden gebruikt, maar niet in het Caribische deel van het Koninkrijk. Het rijbewijs is niet geldig in het buitenland, totdat je de leeftijd van 18 jaar hebt bereikt.
 

Heeft u gevonden wat u zocht?