Zo lang er bladeren van de bomen vallen houdt de gemeente doorgaande wegen en fietspaden zo goed mogelijk bladvrij, voor de verkeersveiligheid.

Wanneer?

In november start de gemeente met het opruimen van bladeren. Er wordt gestart met het bladruimen op de hoofdwegen, dan volgen winkelcentra en kleinere wegen. Belangrijke fietspaden krijgen extra aandacht in deze periode.

De werkzaamheden starten begin november en duren tot en met januari, afhankelijk van de bladval en (winterse) weersomstandigheden. 

Afhankelijk van de bladval en het type bomen in de wijk komen wij twee of drie keer langs. We vermelden via Twitter(externe link) en Facebook(externe link) wanneer de laatste ronde plaatsvindt per wijk. U kunt ons helpen door, indien mogelijk, uw auto ergens anders te parkeren als we in uw straat aan het werk zijn.

Ieder zijn eigen blad

De gemeente verwijdert alleen het blad van de openbare ruimte en dus niet van persoonlijke terreinen. Dat is uw eigen verantwoordelijkheid. Het is dus niet de bedoeling dat u blad of tuinafval op straat of in de berm gooit, ook niet als de gemeente blad komt ruimen.

U kunt op verschillende manieren met het blad uit uw tuin omgaan:

  1. U kunt het blad in uw eigen tuin laten liggen. Zeker in bostuinen kan dat goed. Het blad verteert dan op natuurlijke wijze. Het afgevallen blad is een goede voedselbron en schuilgelegenheid voor diverse diersoorten, bijvoorbeeld egels, en het wordt weer een goede voedingsbodem voor uw tuin. 
  2. U kunt mest maken van het blad. Zo zorgt u voor goed bemestingsmateriaal voor uw tuin en helpt u mee aan het verminderen van de afvalberg in Nederland en de verbetering van ons leefmilieu.
  3. U kunt het bladafval via de groene container of de ondergrondse gft-container opruimen of het naar het afvalscheidingsstation van de GAD brengen. In niet te grote hoeveelheden is dat gratis. 

Melden

Als er na de aanpak van uw wijk nog blad ligt in uw straat, maak dan een Melding Openbare Ruimte. Om efficiënt te kunnen werken wordt er bij meldingen over blad tijdens de periode van de bladcampagne alleen aanvullende actie ondernomen als het nodig is voor de verkeersveiligheid.